latinica  ћирилица
08/07/2019 |  16:00 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Ступар: Ни данас не знам гдје су кости убијеног стрица

У наставку суђења генералу Атифу Дудаковићу и још 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочина над Србима на подручју Крајине 1995. године, свједок Тужилаштва БиХ Душко Ступар рекао је да је након рата чуо да је његов стриц Раде /81/ убијен у селу Вођеница након уласка јединица Петог корпуса, те да његове кости никада није пронашао.

Ступар је рекао да су због гранатирања, мјештани Вођенице и околних села, у општини Босански Петровац, 14. септембра 1995. у колонама кренули према Санском Мосту гдје се налазила српска војска.

- Ја сам тада био на ратишту, а мој отац и супруга су, са још неким мјештанима, из Вођенице кренули према Санском Мосту. Срео сам их у селу Суваја гдје је било још наших војника који су тражили чланове својих породица - навео је Ступар.

Свједок је рекао да је слабо покретни и глувонијеми стриц Раде, који је с њима живио, остао у кући. Када је 1999. године први пут дошао у Вођеницу, Ступар је навео да му је кућа била девастирана, а неке у селу и запаљене.

Он је додао да је од мјештана чуо да му је стриц убијен, те да до данас не зна гдје је закопан, ни гдје су му кости, иако су он и његова родица давали крв за ДНК анализу.

Током индиректног испитивања одбране, Ступар је рекао да није тачно да је прије 2015. године обавијештен да су пронађени стричеви посмртни остаци и да их он није хтио преузети.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Осим Дудаковића, оптужени су и Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић звани "Шиљо", Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани "Пумпарица", Един Домазет, Ејуб Кожењић звани "Ејко" и "Шеширџија", Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених још се трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Предмет у односу на Алета Хоџића је раздвојен, након што је Суд запримио налаз тимског вјештачења и он ће бити посебно довршен када се за то стекну услови.

Наставак суђења заказан је за 26. август