latinica  ћирилица
08/07/2019 |  16:28 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Језеро у Источном Новом Сарајеву постаје рекреациона зона

Језеро у Источном Новом Сарајеву, које је донедавно имало изглед скоро нетакнуте природе, биће уређено и представљаће рекреациону зону Регулационог плана Центар 3 ове локалне заједнице. Ове седмице почеће постепено исушивање, како би се утврдило да ли има природног дотока воде, или ће бити прављено вјештачко језеро.

Са ширењем стамбено-пословне градње иза Хиландарске улице, коначно је одлучена и судбина водене површине за коју донедавно велики број грађана скоро да и није знао да постоји. Језеро ће остати, а након што је испитивањима утврђено да је вода четврте категорије квалитета, почеће постепено исушивање како би се одвојио дио отпадних вода и утврдило да ли има природног дотока. При томе ће, кажу у локалној управи, бити сачуван присутан животињски свијет.

- Уколико дођемо до података да се језеро дијелом пуни природних вода, можда подземних, то ће бити јако добро и нама ће предстојати само да очистимо и уредимо његово дно, пројектом испланирамо обалоутврду и наставимо са његовим очувањем - истакао је начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић.

Уколико се утврди да нема природног пуњења језера, прећи ће се на опцију Б, односно стварање вјештачког језера. За почетак радова општина и Град Источно Сарајево обезбиједили су 200.000 марака, а све би могло коштати између 500.000 и милион марака. Природно или вјештачко, језеро ће имати одговарајућу обалоутврду, а око њега је планирана пјешачка стаза, игралиште и амфитетар.

Грађани ову намјеру поздрављају и истичу да ће много значити за локално становништво, нарочито за дјецу која ће се моћи играти у новом игралишту.

И заиста, у близини језера убрзо почиње изградња градског парка површине 12.500 квадратних метара. Већ је расписан јавни позив за прву фазу градње у вриједности од 365.000 марака, док ће цијели пројекат коштати око милион марака.