latinica  ћирилица
08/07/2019 |  20:26 ⇒ 09/07/2019 | 07:28 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Република Српска и БиХ треба да граде добре односе са свим земљама (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је и за Републику Српску и БиХ неопходно да буду политички мудре и да граде добре односе са свим земљама.

- Свака земља, поготово велике, имају своје интересе и они су израженији него интереси малих земаља које немају полуге какве имају велике земље и управо зато треба бити домишљат и у добрим односима са свима. Ако вам неко прави ауто-пут, зашто не успоставити са том земљом нормалне односе и политичко разумијевање? Јасно је да те земље преко својих инвестиција бране неки свој интерес, али је зато на нама да се уклопимо и да профитирамо - рекла је Цвијановићева.

Говорећи о посјети Русији и САД, Цвијановићева је навела да је видјела разлике у њиховим погледима на БиХ и регион, али и разлике како се БиХ интерпретира у јавности и да то ради ко год хоће и како год хоће.

- Без обзира на различите погледе, БиХ не треба да зауставља ниједан економски пројекат било које земље који нам се нуди. Нека стоје и три пројекта паралелно, на нама је да сагледамо који је од та три пројекта најбољи за нас - рекла је Цвијановићева за сарајевски портал Вијести.

Она је нагласила да то не подразумијева да БиХ треба да прихвата нека условљавања, јер је главни задатак људи који су овдје деморатски изабрани на одређене позиције да управљају процесима, да креирају рјешења, да разговарају..., а не нека група амбасадора, туђе владе, високи представник који објашњава како ми треба да примамо мигранте а његова земља то не ради.

- Ја то не трпим и не прихватам никаква условљавања. Није њихово да вуку неке полуге, да утичу на неке политичаре, намећу рјешења. Никада овдје неће бити напретка док странци управљају. Ми смо ти који треба да се договарамо, да радимо и сносимо одговорност, прије свега, према грађанима - истакла је Цвијановићева.

Говорећи о резервном саставу полиције, она је рекла да је формирање жандармерије било друго могуће рјешење да се ојача полиција Републике Српске, да се уведе нови кадар, те да је и даље мишљења да је резервни састав боље рјешење него жандармерија зато што на тај начин добијете обучене људе који могу да помогну у кризним ситуацијама.

- Ријеч је о младим људима које не би држали у систему редовног плаћања, већ би они били плаћени по изласку на терен што је била много јефтинија варијанта, него да их укључујете у редовни састав полиције. Али дигла се та нека беспотребна галама у вези са резервним саставом полиције што само показује колико смо сви далеко једни од других, јер кад год нешто хоћете да покренете и кад имате добру намјеру, то се проблематизује - нагласила је Цвијановићева.

Када је ријеч о мигрантској кризи, предсједница Српске је рекла да не разумије оптужбе неких из међународне заједнице да Република Српска неће да подијели терет мигрантске кризе.

Она је истакла да није видјела да су земље чланице ЕУ раширених руку дочекале мигранте, неколико држава чланица је одбило било какво распоређивање миграната и прављење кампова на својој територији, а неке су чак рекле да ће примати само хришћане.

- Сада та иста Европа нама говори како треба да се понашамо, да треба да правимо мигрантске центре. Зашто ми треба да их правимо, а они то не раде? Вријеђани су људи на националној основи и правила се селекција кога ће примити, а кога не и сада они нама кажу да треба да примимо мигранте. Отворите ви своје границе, покажите да сте хумана Европа и смјестите их код себе. Ваше привреде су боље, ваше социјалне слике су боље него код нас, а очито сте и већи хуманисти него ми. Ето ви ваљате па нам покажите то на свом примјеру - поручила је Цвијановићева.

Она је констатовала да није Република Српска та која треба да ријеши проблем мигрантске кризе.

- Из Републике Српске нико није ишао да води битке и ратове по свијету. Отворите ви своје границе и збрините те људе. Ја само хоћу фер однос и имам право то да кажем - истакла је Цвијановићева и изразила жаљење што је терет мигрантске кризе пао на пар општина у Федерацији БиХ.

Повезане вијести:

Циљ националног програма демографске обнове - створити амбијент за бољи живот (ВИДЕО)

БиХ вегетира, због неформирања власти заустављен живот ентитета (ВИДЕО)