latinica  ћирилица
08/07/2019 |  20:34 ⇒ 21:31 | Аутор: СРНА

Циљ националног програма демографске обнове - створити амбијент за бољи живот (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће на јесен, на њену иницијативу, бити пуштена у оптицај радна верзија националног програма демографске обнове, чији је циљ да се створе услови и амбијент за бољи живот грађана Српске.
Предсједница Српске Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Предсједница Српске Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Национални програм демографске обнове предвиђа сет мјера које треба добро издефинисати. То је веома важно питање за Српску и с тога сам тај програм и покренула у сарадњи са Владом и осталим институцијама - објаснила је Цвијановићева и нагласила да је то питање изузетно важно, те да захтјева укључивање свих институција.

Према њеним ријечима, документ ће да садржи разноврсне мјере тако да у његовој изради треба да буду укључене све институције, тим стручњака, Републички педагошки завод, здравствени сектор, пословна заједница, као и радници преко својих синдиката.

- Реализацијом овог документа, односно мјера које ће он да садржи желимо да направимо такав амбијент у друштву да би људи могли да раде, да имају боље и добро плаћене послове, да имају реално признату плату, а не да се варамо и да буду незадовољни данас као радници а сутра као пензионери. Документ ће да садржи разне мјере и у тој радној верзији, коју ћемо пустити у току јесени, филтрираћемо све оно што је потребно да би створили друштво задовољних људи - прецизирала је предсједница Републике у интервјуу за портал Вијести.

Она је додала да ће све институције сагледати те мјере и заједно ће се утврдити очекивања, да ли су она реална и какви се реални резутати могу постићи примјеном тог програма.

Прије него што је иницирала израду овог документа, Цвијановићева каже да је проучила сличне програме који су постојали у земљама окружења и у неким европским земљама.

- Кад се све сагледа једна од најважнијих ствари јесте економија, јер ће она омогућити реално запошљавање, гдје неће бити раскорака у платама у јавном сектору и приватном сектору, и да људи могу нормално да живе од свог рада. Ми морамо да осмислимо неку нову енергију у економској сфери, у привреди, нове послове који иду у корак са савременим токовима - појаснила је Цвијановићева.

Она је за сарајевски портал Вијести рекла да би то све унијело више социјалне правде и једнакости.

Говорећи о повећању плата у овој години, Цвијановићева је рекла да је циљ да се у овој години дође до просјечне плате од 1.000 КМ, те да је то и Влада Српске предвидјела у својим плановима као један од приоритета у раду.

- Постоје различита мишљења о томе. Неки, на примјер послодавци, кажу да то није реално, а са друге стране Влада сматра да се може ићи према томе циљу и да ће он бити достигнут јер Влада припрема низ законских рјешења која треба да послуже за растерећење привреде, стимулисању запошљавања у привреди и тако даље, а све с циљем да се тај новац за који сте ослобођени прелије у плате радника. Свако има своје виђење, али ја мислим да се ми полако али сигурно крећемо ка том циљу и не смијемо од њега одустати ни у ком случају - нагласила је Цвијановићева.

Говорећи о функцији предсједнице Републике, Цвијановићева је навела да јој је као предсједнику Републике предност што је претходно била премијер и с тога јој је лакше да има интеракцију са Владом, јер зна на чему треба да раде заједно, а гдје треба пустити Владу да сама ради.

- Мој задатак као предсједнице Републике, прије свега, јесте интеракција са свим институцијама, да обезбиједим њихово јединство, јер оне морају да говоре једним гласом и да се понашају синхронизовано, посебно када је ријеч о неким крупним политичким, економским и социјалним питањима, односно о свему ономе што дотиче живот Републике Српске и њених грађана - истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је њена комуникација са институцијама Републике Српке стална, а посебно са премијером Радованом Вишковићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком с обзиром на њихову упућеност једних на друге.

Повезане вијести:

Цвијановић: Република Српска и БиХ треба да граде добре односе са свим земљама (ВИДЕО)

БиХ вегетира, због неформирања власти заустављен живот ентитета (ВИДЕО)