latinica  ћирилица
09/07/2019 |  07:22 ⇒ 09:12 | Аутор: РТРС

Јахорина: Пленарна сједница шефова делегација земаља СЕЕЦП-а (пренос на РТРС)

У Сарајеву се одржава дводневни Самит Процеса за сарадњу у Југоисточној Европи /СЕЕЦЕП/. На Јахорини ће данас бити одржана пленарна сједница шефова делегација земаља Самита. Пренос сједнице можете пратити на РТРС од 9 часова.
Хотел Термаг-Јахорина - Фото: РТРС
Хотел Термаг-ЈахоринаФото: РТРС

Очекује се усвајање Агенде и Декларације Самита који би требало да дају одговоре о бољем регионалном повезивању као предуслову за одрживи развој и интеграционе токове.

У име домаћина скупа - Предсједништва БиХ, предсједавајући Милорад Додик поручио је да је веома важно да односи са свим земљама чланицама процеса буду што је могуће ближи и динамичнији.

У Сарајево су допутовали премијерка Србије Ана Брнабић и турски предсједник Реџеп Тајип Ердоан. Стигао је и предсједник Албаније Иљир Мета, упркос ранијој одлуци Министарства спољних послова Албаније, које је отказало учешће на самиту министара.

У згради Предсједништва БиХ приређена је и свечана вечера у част шефова делегација учесница Самита.

Присуствовали су предсједници Турске, Словеније и Сјеверне Македоније, премијерка Србије и премијер Бугарске. Данас стиже предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

Турски предсједник је, током састанка са члановима Предсједништва БиХ, изразио спремност да се, како је навео, оживи тројни механизам, односно, да се одржи састанак БиХ-Хрватска-Србија.

Највише пажње на састанку посвећено је ауто-путу Београд-Сарајево и значају који ће његова изградња имати за БиХ и све земље у региону, укључујући Турску.