latinica  ћирилица
09/07/2019 |  10:26 ⇒ 11:00 | Аутор: РТРС

Брнабић: Албански предсједник да се уздржи од провокација

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас на Јахорини да Процес сарадње Југоисточне Европе не препознаје тзв. републику Косово, као ни домаћин Самита - БиХ.

Она је рекла да је јасан формат у којем самопроглашено Косово учествује на Самиту Процеса за сарадњу у Југоисточној Европи и позвала албанског предсједника Иљира Мету да се уздржи од провокација.

Она је изразила жаљење што представници привремених приштинских институција нису присутни на Самиту, јер то показује, како је рекла, колико им је стало до регионалне сарадње.

- То показује како Приштина у овом тренутку гледа на регионалну сарадњу - рекла је она и додала да кораци привремених приштинских институција свима јасно стављају до знања колико им је стало до сарадње.

Предсједник Албаније Иљир Мета позвао је данас на Самиту, Босну и Херцеговину да препозна "реалност да је Косово независна и суверена земља" .

Мета је допутовао у Јахорину на Самит, након што је албански премијер Еди Рама одлучио да се "солидарише" са приштинским властима које су одбиле да учествују на овом скупу због позива у којем се /самопроглашено/ Косово не третира као држава, већ по утврђеном начину за учешће на регионалним скуповима уз фусноту, односно звјездицу.