latinica  ћирилица
09/07/2019 |  11:12 | Аутор: СРНА

Јеринић: Ускоро изградња дневног центра за дјецу са посебним потребама

Градоначелник Добоја Борис Јеринић најавио је да ће ускоро почети изградња дневног центра за дјецу са посебним потребама при Основној школи "Милан Ракић" из Буковице Велике, за шта је град добио 100.000 евра донаторских средстава од Владе Србије.
Добој - панорама - Фото: РТРС
Добој - панорамаФото: РТРС

- Потписали смо споразум. Пројекат имамо, биће расписан тендер и ја врло брзо очекујем да радови почну и буду завршени до септембра - рекао је Јеринић новинарима током обиласка школе у Буковици Великој.

Он је указао на значај изградње овог дневног центра, јер је на подручју Добоја евидентирано 500 лица са посебним потребама, од којих је 300 до 18 година, наводећи да је ријеч о другом таквом објекту у овој локалној заједници.

Јеринић је захвалио Влади Србије на додијељеним средствима, а Влади Републике Српске и предсједнику Српске Жељки Цвијановић што су подржали пројекат.

Он је подсјетио да је помоћ Србије у Добоју присутна од велике поплаве 2014. године, реализацијом многих пројеката.

Основна школа "Милан Ракић" ове године прославља јубилеј - сто година рада, а Јеринић је похвалио менаџмент који је својом активношћу успио да реализује овај, али и многе друге пројекте.

Директор ове школе у Буковици Великој Слађана Пашалић каже да ће се дневни центар наслањати на објекат школе и да су пројектом предвиђене три просторије - за дјецу са потешкоћама у развоју, дневни боравак и просторије за дјецу предшколског узраста.

- Дјеца ће имати трпезарију, мокре чворове, с тим што нам је циљ да сљедеће године у продужетку направимо етно-село, како би се малишани вратили природи и осјећали угодно - изјавила је Пашалићева.

Пашалићева каже да ову школу похађа 20 дјеце са посебним потребама, са којима ће радити логопед, психолог, педагог, а уколико се укаже потреба, биће обезбијеђени и додатни кадрови.

Она је навела да школу похађа 750 ученика, од којих 500 у централном објекту.

- Ове године је уписано 78 ученика, пет више него прошле - рекла је Пашалићева.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић и градоначелници и начелници 42 локалне самоуправе су 1. јула у Бањалуци потписали споразуме о финансирању пројеката донаторским средствима Владе Србије.