latinica  ћирилица
09/07/2019 |  11:14 ⇒ 12:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Лондон брани свог амбасадора у САД од Трампових критика

Британска влада је изразила пуну подршку свом амбасадору у САД Киму Дероку након што је амерички предсједник Доналд Трамп рекао да више "неће имати посла" са њим.
Лондон (Фото: sheepskin.co.uk) -
Лондон (Фото: sheepskin.co.uk)

- Не познајем амбасадора, али о њему не мисле добро у САД, нити им се он свиђа. Нећемо више да имамо посла са њим - навео је Трамп на Твитеру.

Трамп је критиковао и британску премијерку Терезу Меј, наводећи да је добра вијест за Велику Британију што ће ускоро имати новог премијера.

Дипломатске депеше које су раније процуриле у јавност откриле су да је британски амбасадор у САД рекао да је Трампова администрација неспособна и дисфункционална и да је мала вјероватноча да ће се побољшати.

Документа која је недавно објавио лист Мејл он Сандеј садрже веома критичне коментаре амбасадора Дерока о тренутном стању Трампове администрације и пружају риједак увид у то како неки високи британски дипломата гледа на владу најближег савезника своје земље.

- Не вјерујемо баш да ће ова администрација постати суштински нормалнија, мање дисфункционална, мање непредвидива, мање подијељена, мање дипломатски неспретна и неспособна - написао је Дерок у једном од низу процурилих докумената који се односе на период од 2017. до данас.

Портпарол британске владе је рекао да је цурење тих докумената за жаљење и да то не одсликава блискост односа двије земље, али да амбасадор треба да има могућност да изнесе слободну и искрену процјену политике у земљи у којој се налази, преноси Би-Би-Си.