latinica  ћирилица
09/07/2019 |  13:49 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Брнабић: Београд за регионалну сарадњу, упркос провокацијама Приштине

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас на Јахорини да ће Београд, упркос свим проблемима на релацији са Приштином, наставити сарадњу са самопроглашеним Косовом, али у духу и формату регионалне сарадње дефинисаним у оквиру Процеса за сарадњу у југоисточној Европи /СЕЕЦП/.
Ана Брнабић - Фото: СРНА
Ана БрнабићФото: СРНА

- Упркос свим провокацијама из Приштине, Србија је остала упорна и посвећена регионалној сарадњи - рекла је Брнабићева, одговарајући на питање новинара у вези са наставком дијалога Београда и Приштине, која од данас предсједава СЕЕЦП-у.

Она је подсјетила да је Србија учествовала на састанцима у оквиру ЦЕФТА и након што је Приштина увела стоодстотне таксе на увоз робе из Србије и БиХ, укључујући и инцидент на састанку ЦЕФТА у Албанији, када је представник Приштине флашом гађао члана делегације Србије.

- Овде не говоримо о политичким састанцима, нити политичким темама, овде је реч о слободној трговини, о економској сарадњи. Док год се држимо регионалног споразума, формата који је договорен раније, неће бити никаквих проблема, јер Србија жели да учествује у регионалним иницијативама - нагласила је премијерка Србије.

Она је истакла да Србија неће одговарати на провокације, јер без стабилног региона, како је напоменула, нема ни стабилне и економски напредне Србије.

- Што пре то разумеју политички лидери у региону, посебно у Приштини, то ће бити боље за све наше грађане - поручила је Брнабићева.

Она је потврдила да је током пленарне сједнице Самита СЕЕЦП-а на Јахорини данас реплицирала албанском предсједнику Иљиру Мети и искрено га замолила да не користи синтагму "република Косово" и не тврди да је то реалност коју треба прихватити, већ да треба рећи Косово са звјездицом.

Она је упозорила да то није стварна политичка реалност ни за Србију, ни за домаћине овог самита на Јахорини, ни за СЕЦЦП, нити за УН и више од 50 одсто становника планете.

Брнабићева сматра да на оваквим регионалним скуповима не треба користити политичке памфлете, него се треба фокусирати на сарадњу и разговарати у дипломатском, а не политичком формату.

Она је рекла да није добила позив да 11. јула дође на комеморацију у Поточаре, због чега неће ни ићи у Сребреницу, али је поновила да свим породицама жртава упућује изразе саучешћа.

Брнабићева је напоменула да Тужилаштво БиХ још није процесуирало нападаче на Александра Вучића 2015. године у Сребреници, на којег је као тадашњег предсједника Владе Србије, покушан атентат током обиљежавања 20 година од трагичних догађаја у Сребреници.