latinica  ћирилица
09/07/2019 |  14:01 | Аутор: РТРС

БиХ подржава разговоре Београда и Приштине

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је након самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи, да од овог формата не треба одустати, иако постоје различите иницијативе да се он редефинише или да се у одређеном облику смањи и направи неки нови приступ.

- Чињеница је добра сарадња у оквиру овог процеса и земаља чланица ЕУ и оних које то нису, а имамо и заједничке проблеме који су везани за неколико питања - рекао је Додик.

Додик је подсјетио да БиХ завршава предсједавање Процесом, које ће наредне године да преузме Приштина.

Према његовим ријечима, сви учесници Самита изразили су жаљење због изостанка приштинске делегације.

- БиХ је учинила све да у формату на који је Приштина раније пристала буде позвана на самит, али њихов недолазак није умањио ефекте састанка - напоменуо је Додик.

Подсјетио је да БиХ није признала самопроглашено Косово, али да подржава разговор Приштине и Београда и да је оквиру тога спремна да прихвати договоре које они постигну.

- Праксе постигнуте између Београда и Приштине нема разлога да не буду примјењиве и у БиХ у односу Сарајева и Приштине, а то је био и један од приједлога. Ми очекујемо да се кроз дијалог Београда и Приштине дефинишу даља кретања по то питању - рекао је Додик.

Погледајте комплетну конференцију за медије предсједавајућег Предсједништва БиХ: