latinica  ћирилица
09/07/2019 |  14:07 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Међународна акција у борби против прања новца

Тужилаштво БиХ саопштило је данас да је у току међународна акција у борби против прања новца у оквиру које су у БиХ извршени претреси на укупно пет локација, а на рачунима једног правног и једног физичког лица блокирано је 400.000 КМ.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

У саопштењу се прецизира да се тужилац Тужилаштва БиХ налази у Хагу, гдје са колегама из Агенције ЕУ за правосудну сарадњу у кривичним стварима /Еуроџаст/ координише истражне активности у БиХ.

Операција која се спроводи у борби против организираног криминала и прања новца обухвата укупно пет земаља - Холандију, Белгију, Шпанију, Словенију и БиХ.

Ова операција усмјерена је на откривање и процесуирање осумњичених физичких и правних лица која су под истрагом због незаконитих новчаних трансакција и прања новца.

Лица која су предмет операције у БиХ осумњичена су за кривично дјело прање новца.

Активности на подручју БиХ реализују Сипа и Федерална управа полиције, а у акцији учествују агенције за спровођење закона пет земаља.

Након окончања активности у свим земљама, Тужилаштво БиХ ће моћи да саопшти више информација и детаља.

Из Сипе је раније објављено да припадници ове агенције у оквиру међународне оперативне акције "Балкански картел" спроводе на подручју Мркоњић Града истрагу против два физичка и једног правног лица.

Портпарол Сипе Лука Миладиновић рекао је Срни да су службеници ове полицијске агенције јутрос започели са реализацијом међународне оперативне акције под називом "Балкански картел", која се изводи по наредбама Суда и Тужилаштва БиХ.