latinica  ћирилица
09/07/2019 |  14:42 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

Детаљи акције "Балкански картел": Блокирани рачуни, одузети аутомобили

Припадници Агенције за истраге и заштиту су током акције кодног назива "Балкански картел", у оквиру које се истражују активности браће Мирзе и Ервина Гачанина из Сарајева, блокирали рачуне на којим се налази 400.000 КМ и заплијенили скупоцјене аутомобиле, сазнаје Кликс.
СИПА - Фото: илустрација
СИПАФото: илустрација

Браћа Гачанин су, према информацијама Кликса из извора блиских истрази, повезани са Смаилом Шикалом и Давидом Цуфајем који су ухапшени у великој акцији у Перуу због дроге.

Аваз сазнаје да су браћа Гачанин недоступни надлежним органима и да углавном бораве на релацији Холандија-Уједињени Арапски Емирати. Такође, наводи се да имају имају одређене некретнине у Дубаију.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да у операцији учествују агенције за провођење закона из пет земаља - Холандије, Белгије, Шпаније, Словеније и БиХ.

У саопштењу се прецизира да се тужилац Тужилаштва БиХ налази у Хагу, гдје са колегама из Агенције ЕУ за правосудну сарадњу у кривичним стварима координише истражне активности у БиХ.

Ова операција усмјерена је на откривање и процесуирање осумњичених физичких и правних лица која су под истрагом због незаконитих новчаних трансакција и прања новца.

Лица која су предмет операције у БиХ осумњичена су за кривично дјело прање новца.

Активности на подручју БиХ реализују СИПА и Федерална управа полиције.

Из СИПА је раније објављено да припадници ове агенције у оквиру међународне оперативне акције "Балкански картел" спроводе на подручју Мркоњић Града истрагу против два физичка и једног правног лица.