latinica  ћирилица
09/07/2019 |  14:50 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

Пашалић: Више пажње посветити прерађивачима пољопривредних производа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да је, као што је то случај са примарном пољопривредном производњом, потребно више пажње посветити прерађивачкој индустрији која откупљује пољопривредне производе на домаћем тржишту.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић, који је данас у Ровинама код Градишке посјетио Фабрику сточне хране "Фармофит", оцијенио је да је добро да постоје такви привредни субјекти који током производње хране за животиње користе половину сировина из Републике Српске и БиХ.

Он је навео да ће, како Министарство буде вршило корекције подстицајних средстава директних плаћања капиталних инвестиција, бити више средстава за подршку предузећима која се баве откупом прољопривредних производа.

Говорећи о подстицајним мјерама у пољопривреди, Пашалић је навео да је намјера Министарства да стимулише производњу одређених култура које би могле бити искориштене између пшенице и кукуруза, јер постоје проблеми са монокултурама, односно, на истим површинама годинама се производи једна или двије културе, што доводи до појаве биљних болести и штеточина.

- Ове године смо увели новине - подржавамо производњу уљане репице, соје и сунцокрета, које могу бити добра међукултура - рекао је Пашалић.

Комерцијални директор "Фармофита" Милан Рапић навео је да ова фабрика има капацитет за производњу 80.000 тона сточне хране годишње, а двије посљедње године производили су по 60.000 тона.

Рапић је навео да већином производе храну за живину, али и храну за говеда и свиње, те да цјелокупну производњу пласирају на домаће тржиште.

- Сировине претежно набављамо у Републици Српској и БиХ, а из Хрватске набављамо један дио кукуруза и мањи дио пшенице. Ове године имамо веће складишне капацитете, па ћемо сву пшеницу и соју откупљивати на домаћем тржишту - навео је Рапић.

Он је рекао да су почели са откупом пшенице, зоби и тритикала, али да још није формирана откупна цијена на тржишту.

Рапић је додао да "Фармофит" има око 150 коопераната који му испоручују пшеницу.