latinica  ћирилица
09/07/2019 |  15:40 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

"Дневник Диане Будисављевић" разбјеснио десничарске медије

Филм "Дневник Диане Будисављевић" о жени која је у усташкој Независној Држави Хрватској спасила десет хиљада српских малишана изазвао је двојаке емоције у Хрватској - десничарски портали тврде да се ради о "српској пропаганди", док други медији пишу о хероини.
Застава Хрватске (Фото: CC BY 2.0/James N. Mattis) -
Застава Хрватске (Фото: CC BY 2.0/James N. Mattis)

Хрватски филмски редитељ и продуцент Дана Будисављевић годинама је истраживала хуманитарни рад Дијане Будисављевић, како сама наводи за портал Новости.

Затим је направила филм о жени која је након успостављања фашистичке усташке државе помагала српској дјеци и мајкама заточеним у концентрационим логорима.

Прије и након премијере у Хрватској, филм је нападнут у крајњем десном листу "Хрватски тједник" . Под насловом "Скандалозно" портал наводи да ће филм бити приказан у Пулској арени у програму филмскога фестивала.

Филм је у чланку назван "великосрпским пропагандним остварењем". Цитирано је и саопштење "Грађанске иницијативе Иво Пилар": Сјећање на Диану Будисављевић – идеологија и наметнуто колективно сјећање против историјске науке".

"Прича о Диани Будисављевић још један је доказ како се идеологијом, искривљавањем чињеница и наметањем лажног колективног сјећања фалсификује историја. Циљ је изокренути истину и жртву приказати као злочиначки народ", наводи овај институт, сугеришући да су, заправо, усташе биле жртве.

У негирању истинитости филма портал, чији текст преносе сви десни медији у Хрватској, тврди да "релевантних свједока нема", па је наводно и цијела прича о акцији Диане Будиосављевић - измишљотина.

Истовремено, портал "Народ" тврди да је поређење Диане Будисављевић са Оскаром Шиндлером који је спасавао Јевреје из њемачких концентрационих логора - "неумјесно".

За овај портал српска дјеца уопште нису била озбиљано угрожена у усташким логорима , а усташе су им, заправо, помагале.

- За разлику од Шиндлерових штићеника - Јевреја, људи којима је помагала Диана Будисављевић нису били директно животно угрожени. Односно, живот им није био угрожен у смислу да им га неким оступком жели одузети неки режим, државни систем или човјек - наводи се у чланку.

Десничарски портал признаје да су ти људи /не помиње се нигдје директно појам дјеца/ били угрожени, "али од болести, глади, исцрпљености, а у то су стање доспјели због низа ратних околности".

Истовремено, либерални хрватски портали извјештавају о филму са много више симпатија, називајући Диану Будисављевић хероином и препоручујући филм гледаоцима.

- То је био најљепши дар који сам у животу добила - могућност да људе спасим од сигурне смрти - цитиране су ријечи Диане Будисављевић од 14. јуна 1942. године.

Један од познатијих хрватских филмских критичара Ненад Полимац у Јутарњем листу наводи да у филму има "и те како мучних призора, али да причу држи редитељски минималистички проседе".

- Глумци играју дискретно, без великих гести, сцене са аутентичним личностима подсјећају нас да се то све заиста догодило, а шокантни репортажни материјал засигурно нећете никада заборавити - наводи Полимац.

Ријеч је о документарно-играном филму, а лик Диане Будисављевић на платну дочарава хрватска глумица Алма Прица.