latinica  ћирилица
09/07/2019 |  16:54 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Влада Српске ће помоћи санацију штете од непогода (ФОТО)

Премијер Српске Радован Вишковић обећао је помоћ општинама које су претрпјеле штету од невремена, међу којима је и Србац.

Незапамћено невријеме у Српцу Стани Прелић однијело је кров, и на кућу срушило стабла из дворишта.

Њено домаћинство само је једно од више стотина погођених. Укупну штету тешко је и процијенити.

- Не знам, не могу рећи колика ће штета бити, видите и сами да су оштећења са обе стране објекта - каже Прелићева.

Уз домаћинства, у Српцу су велику штету претрпјели и објекти, у којима су смјештене општинске институције. Двије школе остале су без крова.

У ОШ "Доситеј Обрадовић" у србачком селу Разбој Љевчански кров школе реновиран је прије пет година, а у недјељном невремену потпуно уништен.

У овој школи, као и у остатку општине још збрајају штету.

- Негдје отприлике, четвртина крова је скинута. Послије невремена мораћемо кречити други спрат - рекао је Станимир Видовић, овлаштено лице у ОШ "Доситеј Обрадовић" Разбој Лијевче.

Радове на реконструкцији друге оштећене школе "Јован Јовановић Змај" у центру Српца са начелником општине обишао је предсједник Владе.

- Летва је кована ексерима, а лим шарафима вјетар ишчупа летве. Летва се мора шарафати и неће бити проблема - наводи Вишковић.

Србац - Посљедице невремена (Фото: СРНА)

Ванредно стање у општини и даље је на снази. Око 400 домаћинстава је без воде, а готово трећина становништва нема струју.

- Око 1.000 домаћинстава претрпјело је штету у невремену прије свега на кровној конструкцији, али и на осталим дијеловима објекта. Огромне су штете и у пољопривредној производњи - истиче Млађан Драгосављевић, начелник општине Србац.

Комисије за процјену штете ускоро ће на терен, па би прецизне информације могле да буду познате наредне седмице.

Општина не може да помогне свима који су оштећени, али ће то настојати Влада, каже њен предсједник.

С обзиром на све чешће непогоде, Влада планира нову мјеру према пољопривредницима.

- У идућем периоду чак ћемо и кроз Правилник о подстицајима уградити да она значајнија пољопривредна газдинства, она којима је основна дјелатност пољопривредна производња у суштини морају ићи на осигурање - додао је Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

Влада ће обезбиједити средства и за остала невременом погођена мјеста.

Како каже премијер, локалне заједнице још нису изашле са тачном процјеном, па би о томе требало да буде одлучено наредних дана.