latinica  ћирилица
09/07/2019 |  17:41 ⇒ 20:45 | Аутор: СРНА

Радници Алуминија поново блокирали магистрални пут

Неколико стотина радника мостарске компаније Алуминиј блокирало је данас магистрални пут М-17, код тунела "Салаковац", након неуспјешног састанка представника синдиката и управе ове компаније и најаве да ће вечерас минут послије поноћи предузећу бити искључена електрична енергија.
Штрајк радника Алуминија - Фото: klix.ba
Штрајк радника АлуминијаФото: klix.ba

На дионици пута створиле су се километарске колоне из оба правца, а радници пуштају да прођу дјеца и лица лошег здравственог стања, преносе федерални медији.

Радници Алуминија од Владе Федерације БиХ траже да учини нешто прије него што дође до искључења електричне енергије овом посрнулом гиганту, јер ће, како су навели, 900 радника остати без посла.

Више од 200 радника мостарског Алуминија и раније данас блокирало је магистрални пут М-17 јужно од Мостара када су градоначелник Мостара Љубо Бешлић и предсједник Владе Херцеговачко-неретванског кантона Невенко Херцег покушали смирити ситуацију и наћи рјешење.

Бешлић је тада радницима пренио ставове Владе ФБиХ о томе да би ванредна сједница Владе, на којој ће бити ријечи о Алуминију, требало да буде одржана у петак, 12. јула, али радницима та информација није значила ништа, јер би, како кажу, сваког часа могла да буде искључена струја Алуминију.

Некадашњи гигант, који неколико посљедњих година послује са губитком, доведен је на руб понора.

Укупни дуг компаније износи око 400 милиона КМ, од чега се више од пола односи на дуг за потрошену електричну енергију