latinica  ћирилица
09/07/2019 |  18:53 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Корак до почетка изградње ауто-пута Београд – Сарајево

Да неприсуствовање представника самопроглашеног Косова није умањило значај Самита на Јахорини, најбољи је примјер Меморандум о разумијевању између Аутопутева Српске и Турске компаније Тајшапи. Документ је потписан одмах по завршетку Самита. Подразумијева изградњу дионице ауто-пута од Србије до Сарајева, у дијелу кроз Републику Српску.

По истом моделу као и Србија – Република Српска је стављањем потписа на Меморандум о разумијевању, заједно са Турском, направила први корак који отвара врата за процедуре до коначног договора. Ријеч је о двије трасе ауто-пута Београд - Сарајево, односно дионицама које пролазе кроз Републику Српску. 

- Сјеверни дио од Раче преко Бијељине до границе са Брчко дистриктом је 37 километара, а јужни крак од Источног Сарајева до Дрине и границе са Србијом је негдје око 100 км. Има још варијанти, али је око 100 километара - рекао је директор предузећа Аутопутеви Републике Српске Душан Топић.

За пројектовање и изградњу ауто-пута који ће бити финансиран турским кредитом, компанија Тајшапи је на сличан начин потписала уговор у Србији. Док трају преговори са турцима,Српска и Србија увелико раде пројектну документацију за ауто-пут од Кузмина до Раче и за мост преко Саве. За званични Београд ово је најбољи примјер да је инфраструктура много више од бетона и асфалта, те да ће се на тај начин додатно зближити Србија и Република Српска.

- Захваљујући Турској и партнерству БиХ са Турском ми до краја јула почињемо изградњу ауто-пута ка БиХ - истакла је премијерка Србије Ана Брнабић.

Да је ауто-пут Београд – Сарајево од посебне важности и да представља стратешки раст цијелог Балкана, потврдио је и турски предсједник током обраћања учесницима Самита на Јахорини. Циљ је да се "пројектом мира" како су назвали овај ауто-пут повежу Београд и Сарајево. 

- У вези пројекта ауто-пута потписали смо потребне меморандуме и са БиХ и са Србијом и планирамо да у најскорије вријеме започнемо изградњу овог ауто-пута, јер да би повечћали нашу конкурентност у свијету глобализације, као балканске земље треба да развијемо нашу економску сарадњу - додао је предсједник Турске Реџеп Тајип Ерфоган. 

Да ће се земље Југоисточне Европе, без економске сарадње и напретка, тешко прикључити породице Европске уније закључено је и на Јахоринском самиту. Домаћин Самита Милорад Додик, о финансирању инфрструктурних пројеката већ је разговарао са предсједником Управног одбора и генералним директором турске Зират банке у БиХ. Заинтересовани су да учествују у пројектима који ће допринијети расту економије, банкарског, енергетског, прерађивачког сектора и пољопривреде.