latinica  ћирилица
09/07/2019 |  20:51 ⇒ 20:57 | Аутор: СРНА

Милутиновић: У Сребреници се није догодио геноцид

На међународној научној конференцији о Сребреници, одржаној у априлу у Бањалуци, више од 50 експерата, од којих 18 страних, научно је доказало да се у Сребреници није догодио геноцид, речено је вечерас у сребреничкој Народној библиотеци на представљању зборника радова са те конференције.
Сребреница представљен зборник радова у библиотеци - Фото: СРНА
Сребреница представљен зборник радова у библиотециФото: СРНА

О раду међународне конференције "Сребреница-стварност и манипулација" и зборнику научних радова о Сребреници говорили су предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Милован Милутиновић, потпредсједник ове организације Слободан Жупљанин и академик Владимир Лукић, који су били организатори и учествовали у раду те конференције.

На почетку промоције речено је да је Сребреница 1995. године била изнуђена акција због сталних упада муслиманских јединица из заштићене зоне УН у српска села и убијања цивила, а не организована војна операција.

Милутиновић је рекао да је Организација старјешина, незадовољна ћутањем српске научне и друге јавности, организовала међународну научну конференцију о Сребреници.

- Позвали смо бројне међународне и домаће експерте да на једном мјесту, научно и аргументовано покрену питање стварних догађања на простору Сребренице. Припремили смо Зборник радова на 800 страна за ту конференцију. Сучељавањем мишљења и чињеница дошло се до закључка да није било геноцида, али не споримо да је било злочина -рекао је Милутиновић.

Он каже да је опредјељење међународне конференције да тражи одговорност свих починилаца злочина, али да се једном народу не може стављати етикета геноцида.

Према његовим ријечима, ако се детаљно сагледа и размотри конвенција о геноциду, онда не постоји ниједан разлог да се догађаји из јула 1995. године могу карактерисати као геноцид.

- Конференција је са рефератима бројних међународних експерата са Истока и са Запада утврдила да у Сребреници није било геноцида - истакао је Милутиновић.

Он је рекао да ће ова активност бити настављена превођењем Зборника на енглески и још неке језике и најавио да ће бити организована нова конференција са новим учесницима.

"Петровдански дани" организују се у знак сјећања и одавања почасти за 69 српских жртава убијених на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца и на све српске жртве страдале у посљедњем рату.

Наредних дана представници Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице посјетиће више породица погинулих српских бораца, неколико ратних војних инвалида и болесних демобилисаних бораца и уручити им помоћ.

На Петровдан, 12. јула, након литургије у сребреничкој Цркви Покрова Пресвете Богородице биће организоване посјете српским гробљима и стратиштима у Братунцу, Биљачи, Сасама и на Залазју, гдје ће у 12.30 часова бити служен парастос и прислужене свијеће за 69 српских цивила и војника убијених прије 27 година у тим селима.

Меморијал ће бити завршен 14. јула Светом литургијом у цркви у селу Језеро и турниром у малом фудбалу који се организује у славу свештеномученика Бобана Лазаревића којег су муслиманске снаге под командом Насера Орића убиле 5. јула 1992. године у селу Крњићи, гдје је обављао вјерски обред.

На Петровдан те године бројне муслиманске снаге из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне и убиле 69 српских цивила и војника, а 22 заробиле. Међу заробљенима било је седам живих који су накнадно уморени, након мучења и тортуре у сребреничким логорима.

Од 22 нестала српска цивила и војника, 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Они су након годину дана идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.