latinica  ћирилица
09/07/2019 |  22:09 | Аутор: Независне

Пораз Сарајева на киши од Селтика

Фудбалери Сарајева поражени су вечерас на домаћем терену од Селтика у првој утакмици првог кола квалификација за УЕФА Лигу првака резултатом 1:3.
Сарајево - Целтик - Фото: klix.ba
Сарајево - ЦелтикФото: klix.ba

Иако су изабраници тренера Хусрефа Мусемића одиграли добру утакмицу, дисциплиновано и без превише грешака, па чак имали и вођство, то им на крају није било довољено за позитиван резултат и сензацију против славног и фаворизованог шкотског клуба.

Прво узбуђење десило се у 7. минути када су фудбалери Сарајева истрчали контру. Мерсудин Ахметовић одлично је дугом лоптом пронашао Анела Хебибовића, који је изашао сам пред голмана, али му је Скот Бејн скинуо зицер.

Фудбалери шкотског шампиона први ударац према голу Сарајева упутили су у 18. минути. Одважио се Рајан Кристи, али је лопта отишла далеко поред лијеве стативе репрезентативног голмана Босне и Херцеговине Владана Ковачевића.

У 24. минути Сарајево је извело први корнер на утакмици, а након гужве у шеснаестерцу гости су уз доста муке успјели отклонити опасност.

Атмосфера на Олимпијском стадиону "Асим Ферхатовић Хасе – Кошево" је прокључала у 29. минути.

Радост за око 30.000 навијача, којима вечерас није сметала ни јака киша, донио је дебитант у дресу Сарајева.

Корнер са лијеве стране, трећи за Сарајево на овој утакмици, извео је Слободан Милановић, а у петерцу се најбоље снашао некадашњи фудбалер сплитског Хајдука Мирко Оремуш и погодио за 1:0.

Ипак само шест минута касније бивши шампиони Европе ствари су вратили на почетак. Између три одбрандбена играча домаћег тима лопта је дошла до Мајка Џонстона, који је снажним шутем са око 20 метара послао иза леђа немоћног голмана Ковачевића за изједначење на 1:1.

Шкоти су у 40. минути могли и до 2:1, али Џејмс Форест није најбоље реаговао у шестанестерцу Сарајева.

Киша је у другом полувремену ублажила интензитет, али је хладан туш за домаће навијаче стигао у 51. минути. Након погрешног додавања играчи бх. шампиона изгубили су лопту на око 20 метара од свог гола, а гости су изградили акцију коју је у погодак за 2:1 претворио млади француски интернационалац Одсоне Едуард.

Милановић је у 69. минути волеј ударцем искоса запријетио Бејну, али је затресао само вањски дио мреже.

Ношени подршком са трибина фудбалери Сарајева у наставку меча покушали су направити благи притисак, па је шут са врха шеснаестерца испробао и Мерсудин Ахметовић, али је голман "зелено-бијелих" лопту избио у корнер.

Међутим, умјесто изједначења за "бордо тим" до краја меча гости су успјели повећати своју предност када је у 86. минути Скот Синклер петом поставио коначан резултат 3:1.

Реванш утакмица првог кола квалификација за УЕФА Лигу првака између Селтика и Сарајева играће се наредне сриједе у Глазгову на "Селтик парку".

Још седам утакмица првог кола квалификација за УЕФА Лигу првака на распореду је данас.

Резултати:

Астана (Казахстан) - Клуж (Румунија) 1:0,

Арарат (Јерменија) - АИК Штокхолм (Шведска) 2:1,

ХЈК (Финска) - ХБ Торшавн (Фарска Острва) 3:0,

Каљу (Естонија) - Шкендија (Македонија) 0:1,

Судува (Литванија) – Црвена звезда (Србија) 0:0,

Дуделанж (Луксембург) - Валета (Малта) 2.2,

ТНС (Велс) - Фероникели ( Самопроглашено Косово) 2:2.