latinica  ћирилица
10/07/2019 |  08:00 ⇒ 09:33 | Аутор: СРНА

СМ о наставку привременог финансирања институција

Савјет министара у техничком мандату требало би данас да разматра приједлог одлуке о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период јул-септембар.

Одлучивање Савјета министара о овој тачки дневног реда одгођено је 27. јун, а потом и 2. јула због неприсуства министра финансија и трезора у техничком мандату Вјекослава Беванде, чије је министарство предлагач ове тачке.

Тада су са дневног реда скинуте и остале тачке, чији је предлагач Министарство финансија и трезора јер је пракса да када нема неког министра на сједници тачке чији је предлагач министарство на чијем је он челу буду одгођене.

На дневном реду сједнице су информација о стању у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната у БиХ и информација о стању у области миграција у БиХ за мај - приједлог споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе.

Пред министрима ће бити и приједлози одлука о утврђивању датума почетка рада Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, односно државног затвора у Војковићима у Источној Илиџи, те о престанку рада Јединице за спровођење Пројекта изградње Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, Управног и Надзорног одбора Завода.

На дневном реду је нацрт основа за вођење преговора ради закључивања споразума Савјета министара и Владе Србије о сарадњи на реализацији пројекта ауто-пута/брзи пут Сарајево-Београд-Сарајево, те информација о активностима које се предузимају на пројекту "Изградња ауто-пута/брзог пута Сарајево-Београд-Сарајево".

На приједлог Правобранилаштва БиХ, министри би требало да се изјасне о информацији о поднесеном захтјеву "Хрватске електропривреде" за мирно рјешење спора против БиХ у вези са инвестицијом "Хрватске електропривреде" у изградњу Рудника и Термоелектране "Гацко".

На дневном реду сједнице су и извјештаји о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период од јануара до марта ове године и о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2018, најављено је из Савјета министара у техничком мандату.

На дневном реду су и нацрти споразума о финансирању и пројекту између БиХ, коју представља Министарство финансија и трезора, затим Републике Српске, коју представља Министарство финансија, града Градишка и КФВ /Њемачка развојна банка/ у износу од 10.266.845 евра - прикупљање и третман отпадних вода Градишка - фаза прва, и други од 3.800.000 евра - прикупљање и третман отпадних вода Градишка.

Пред министрима ће се наћи Нацрт амандмана број два на Уговор о финансирању између БиХ, Републике Српске и Европске инвестиционе банке и накнадно измијењен Амандманом број један на Уговор о финансирању/Хитна помоћ у случају поплава и превенција са основама за закључивање.

Биће ријечи и о Нацрту споразума о гранту између Развојне банке Савјета Европе и БиХ у вези са Регионалним стамбеним програмом – БиХ шест, са основама за закључивање тог споразума.

На дневном реду су и информација о ИПА 2019. и ИПА 2020. програмима за БиХ и информација о изради и ажурирању Јединствене листе приоритетних инфраструктурних пројеката БиХ, информација о перспективама за БиХ за период 2020–2022. године.

На сједници би требало да буде размотрен Приједлог средњорочне стратегије управљања дугом БиХ.

Пред министрима ће се наћи и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о полагању правосудног испита у БиХ.

Сједница ће бити одржана у згради заједничких институција БиХ са почетком у 10.00 часова.