latinica  ћирилица
10/07/2019 |  11:27 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Због временских непогода велики проблеми пчеларима широм Српске

Година праћена временским непогодама, узроковала је велике проблеме пчеларима широм Српске. Због кишовитог и хладног времена, цвјетање багрема, од којег се највише очекује, у потпуности је подбацило, па су приноси меда изузетно ниски. Штете збрајају и поткозарски пчелари, који због огромних губитака размишљају чак и дизању цијене меда. Надају се помоћи државе.

Од чистог меда, прополиса и "витаминских бомби", па до вина, ликера и ракија са медом.

Око 240 производа од меда тржишту нуди Раде Радаковић из Горње Драготиње код Приједора.

Пчеларством се бави преко 20 година, и каже, овакву годину не памти. Због лоших временских услова, приноси меда су – поражавајући.

Умјесто очекиване три тоне, успио је да добије свега стотинак килограма. Штета је преко 50.000 КМ. Због великих улагања и расхода, каже, размишља о дизању цијене меда.

- Цијена меда у Сарајеву тренутно је 25 КМ. Код нас је 15, а сад ћу вјероватно и ја дизати на 20, јер ако не буде липе, не могу никако да се уклопим - каже Радаковић.

Са пчелама је свакодневно и Миле Кнежевић из Ламовите. Како каже, година јесте лоша, међутим на пчеларима је да покушају да спасу што се спасити може.

Тренутно ради на поправљању и опоравку пчелињих друштава.

- Шта сад чинити у цијелој причи, доводити их у стање за зимовање, умножити пчелиња друштва. Отприлике у том смјеру иде прича до краја сезоне - наводи Кнежевић.

Овогодишњи минимални приноси били су велики удар за пчеларе, па многи размишљају и о прекиду производње.

Како би превазишли новонасталу ситуацију, надају се помоћи надлежних институција.

- Надамо се одређеној помоћи градске управе Приједор коју смо и до данас имали путем подстицаја, од Министарства пољопривреде Српске такође, бар они људи који у законским оквирима имају право на то - рекао је Ђуро Кунић, предсједник Удружења пчелара "Прва пчела".

Право на подстицај, који се креће у распону од четири до шест КМ по кошници, имају пчелари са преко 50 пчелињих друштава.

Из приједорских удружења пчелара позвали су све пчеларе да региструју пчелињаке, јер само на тај начин стичу право на подстицаје.