latinica  ћирилица
10/07/2019 |  12:31 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Одата почаст свим невино страдалим становницима Сребренице

Одборници Скупштине општине Сребреница данас су минутом ћутања одали почаст свим невино страдалим становницима ове општине у протеклом рату у БиХ.
Комеморативна сједница СО Сребреница - Фото: СРНА
Комеморативна сједница СО СребреницаФото: СРНА

Заједничко одавање почасти жртвама обављено је поводом обиљежавања 27 година од страдања Срба и 24 године од страдања Бошњака из ове локалне заједнице.

Свјесни великих људских страдања у сребреничкој општини одборници су прије 12 година закључили да су у овој општини страдали припадници бошњачког и српског, али и осталих народа, и од тада се сваке године 10. јула одржава комеморативна сједница локалног парламента и одаје пошта свим настрадалим Сребреничанима.

Осим одборника и руководства општине, данашњој комеморативној сједници присуствовали су представници културног и политичког живота ове општине, као и канцеларија међународних организација у Сребреници и Братунцу, те вјерски службеници.

Предсједник Скупштине општине Несиб Смајић рекао је да се већ 12 година сваког 10. јула одржава комеморативна сједница локалног парламента и одаје почаст свим невино настрадалим становницима ове општине у посљедњем рату.

- Не смијемо да заборавимо ниједну невино страдалу жртву. На овај начин им изражавамо почаст - истакао је Смајић.

Он је позвао грађане Сребренице, као и оне који ових дана долазе на комеморацију Бошњацима која ће 11. јула бити одржана у Поточарима и помен страдалим Србима ове општине на Петровдан, 12. јула, да учине све да ова два окупљања протекну мирно и достојанствено.

Начелник општине Младен Грујичић рекао је да се прошлост не може промијенити, али да се морају стварати концепти за будућност и бољи живот дјеце и генерација које долазе.

Он је навео да је то дуг према онима који су изгубили животе у протеклом рату, као и њиховим потомцима.

- Злочини су почињени над свим народима. На нама је да чувамо мир, опомињемо да се опростити мора, али да се злочини не смију заборавити - нагласио је Грујичић.

Он је истакао да свако ко је чинио злочине у име било кога треба да одговара и да је као начелник општине спреман дати допринос свим институцијама које на законит и праведан начин трагају за истином и правдом.

- Наш задатак је да стварамо амбијент у којем ће наши суграђани имати боље услове за живот. Посвећен сам том задатку. Очекујем подршку домаћих и међународних институција за економско јачање ове општине јер само тако можемо створити услове за трајни мир - поручио је Грујичић.

Он је позвао све организаторе и учеснике помена страдалим Бошњацима и Србима да ови дани протекну у миру, достојанству и међусобној толеранцији.

Грујичић је истакао да се сваком треба омогућити да се присјети својих најмилијих који су изгубили живот.