latinica  ћирилица
10/07/2019 |  13:01 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Требиње: Усвојен Нацрт ребаланса буџета од 32,3 милиона КМ

Скупштина општине Требиње усвојила је Нацрт ребаланса буџета за 2019. годину од 32.334.000 КМ, који је од овогодишњег планираног буџета већи за око 5,5 милиона КМ, колико износи и ново кредитно задужење Требиња.
Требиње - Скупштина града - сједница - Фото: СРНА
Требиње - Скупштина града - сједницаФото: СРНА

За предложени Нацрт ребаланса буџета гласало је 18 требињских одборника, а четири су била против.

Вршилац дужности начелника Одјељења за финансије града Требиња Миро Гредо објаснио је да је Нацрт ребаланса од планираног буџета већи за износ кредитног задужења града. 

- Кредит износи 5.446.000 КМ. Овим кредитом ће се финансирати капиталне инвестиције града Требиња. Све ово је због новонасталих околности и проблема у Хидроелектрани "Плат" и недостатка новца од концесионих накнада - рекао је Гредо.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да су проблеме у пуњену буџета највише створиле концесионе накнаде из "Хидроелектрана на Требишњици". 

- Тај ребаланс смо најављивали и раније због проблема у пуњењу буџета, највећи проблем је ХЕ "Плат", због те хаварије ћемо изгубити више од два милиона КМ - додао је Ћурић.

Против Нацрта ребаланса били су опозиционари, по два одборника СДС-а и ПДП-а.

Одборник ПДП-а Саша Борјан изјавио је да ће се "крпљење рупа вршити преко леђа грађана", који ће трпјети највећу штету.

Одборник СДС-а Видомир Бегенишић сматра да ће до краја године бити још ребаланса.

Градоначелник Ћурић је поручио да то није тачно и да се настављају све инвестиције, али и започети програми. 

- Ниједан програм нећемо заборавити, а нећемо ни инвестиције прекинути. Дефицит који се помиње неће ићи из кредита, и он ће се покрити из редовних буџетских средстава. Требињци проблеме у буџету неће осјетити - напоменуо је Ћурић.

Одборници су усвојили приједлог одлуке о покрићу дефицита у буџету са стањем на крају прошле године. У Одјељењу за финансије кажу да дефицит у буџету износи око милион КМ.