latinica  ћирилица
10/07/2019 |  13:39 | Аутор: СРНА

Част отаџбине: Ако власт не буде формирана, форсирати референдум Српске

Уколико власт на нивоу БиХ у најскорије вријеме не буде формирана, треба преузети функције које су отете Републици Српској и форсирати референдум, као неотуђиво право на самоопредјељење, сматра Удружење Част отаџбине.
Лого "Част отаџбине" - Фото: Screenshot
Лого "Част отаџбине"Фото: Screenshot

Удружење истиче да нерад, пласирање лажи, дезинформације и разне уцјене од бошњачких лидера и "институција власти" на нивоу државне заједнице БиХ, неумитно разарају све предвиђено Дејтонским споразумом.

Основни разлог је, како се истиче, шовинизам групе на челу са предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем чија је жеља да Република Српска нестане са географске карте БиХ, те да буде створена држава по узору на Исламску декларацију Алије Изетбеговића.

- За саботирање власти и рушење дејтонске БиХ окривљују предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и институције Републике Српске, а суштина је, да се њиховим напорима покушава спријечити јачање Републике Српске, а самим тим и БиХ - наводе из Удружења Част отаџбине.

Удружење истиче да Изетбеговићу и предсједавајућем Савјета министара у техничком мандату Денису Звиздићу одговара што се у Сарајеву не формира власт, а да о томе докле иде њихова мржња према свему што је српско говори опструкција изградње прелаза на мосту Љубовија-Братунац, "највјероватније зато што води према Србији", при чему неформирањем власти Република Српска трпи огромну штету, јер не реализује пројекте велике вриједности.

- Крајње је вријеме да Изетбеговић и СДА престану са опструкцијом спровођења изборних резултата и да побједници на октобарским изборима - СДА, СНСД и ХДЗ, заузму своје демократске позиције, које су остварили изборном вољом грађана БиХ - поручује Удружење Част отаџбине.

Ово удружење подсјећа да српски народ, као једини државотворни народ на Балкану, није спреман да живи у држави гдје се селективно примјењују право и правда, као и елементарне цивилизацијске тековине савременог демократског друштва.

Из Удружења наводе да, уколико се власт не формира у најскорије вријеме, треба преузети функције које су отете Републици Српској и форсирати референдум, те позивају све патриотске снаге да подрже иницијативу за непоредно изјашњавање и створе снагу која ће обезбиједити његово спровођење.

Част отаџбине сматра да ће шпијунирања, лажи и дезинформације од бошњачке власти у Федерацији БиХ и напади на стабилност Републике Српске бити много интензивнији у будућем периоду, а све с циљем рушења власти и довођења на власт дијела опозиције - Савеза за промјене.

Како оцјењује ово удружење, разне интересне групације поново ће актуелизовати уличне протесте и заједно са дијелом бошњачке популације покушати да изазову хаос на улицама Српске, да би довели на власт "пробошњачки кадар из српских редова".

- Свако има право протестовати због закона и мјера власти, али при томе, се морају поштовати прописи који регулишу то питање. Власт не смије као раније опраштати демонстрантима незаконите поступке, већ виновнике мора спречавати и процесуирати и у корјену сјећи рушилачке намјере - наводи из Удружења Част отаџбине и истичу да се изборни резултат не може мијењати на улици.