latinica  ћирилица
10/07/2019 |  13:57 | Аутор: СРНА

Одобрен извоз јаја из БиХ у ЕУ

БиХ је одобрен извоз јаја за прераду на тржиште ЕУ, чиме ће бити омогућен извоз прехрамбених производа који садрже јаја, док се одобрење извоза конзумних јаја очекује до јесени, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату.
Јаја - Фото: илустрација
ЈајаФото: илустрација

Ову одлуку донијела је Европска комисија на сједници Сталног комитета за биље, животиње, храну и храну за животиње секције за контроле и услове увоза.

Коначно стављање БиХ на листу земаља којима је одобрен извоз јаја за прераду, на тржиште ЕУ, услиједиће у наредним седмицама.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић истиче да је, након одобрења извоза пилећег меса, извоз јаја још један успјех за перадараство БиХ, али и цијелу прехрамбену индустрију.

- Након наших вишемјесечних припрема, успјели смо добити и ову дозволу Европске комисије. Ово је значајан успјех јер ће извоз јаја повећати конкурентност перадарског сектора и укупну производњу не само јаја, него и цијеле прехрамбене индустрије - нагласио је Шаровић.

Он је подсјетио да се до сада у ЕУ није могао извозити ниједан производ који у свом саставу садржи јаја из БиХ, а сада је и тај проблем отклоњен и произвођачи композитних производа, као што су тјестенине или пекарски производи могу несметано да их пласирају на европско тржиште.

У саопштењу се додаје да је након добијања дозволе за извоз јаја за прераду планирано и упућивање захтјева за извоз конзумних јаја, а предуслов је одобрење плана контроле салмонеле.