latinica  ћирилица
10/07/2019 |  13:57 | Аутор: СРНА

Ћорић: Повећање подстицаја за запошљавање од помоћи привреди

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић поздравио је одлуку Завода за запошљавање да буде одобрен 31 милион КМ за програме запошљавања 6.811 лица, јер би то требало да подстакне запошљавање и помогне привредницима Српске.
Перо Ћорић (фото: vladars.net) -
Перо Ћорић (фото: vladars.net)

Ћорић је рекао Срни да је ова одлука знак да више средстава долази у фондове, који се у суштини финансирају из плата запослених и издвајања послодаваца.

- Када је већ тако, ова средства на адекватан начин треба вратити у привреду у функцију повећања запослености - рекао је Ћорић.

Он је рекао да, с циљем повећавања запослености и развоја привреде, треба постићи да привредни субјекти повуку и реализују што више средстава по поменутом основу.

Ћорић је у вези са тим објаснио да се раније дешавало да не буду искориштена и реализована сва доступна средства, односно њихов мањи дио.

- У том, или у смислу подстицања запошљавања и привредника који развијају своје бизнисе, потребно је и редефинисати улогу Завода у цјелини - рекао је Ћорић.

Директор Завода за запошљавање Мирослав Вујичић истакао је недавно да је првобитним акционим планом било предвиђено 16 милиона КМ за програме запошљавања 4.600 радника, али да је, захваљујући суфициту Завода од седам милиона КМ, средствима Свјетске банке од четири милиона КМ, као и оним које је издвојила Влада Србије, план проширен.