latinica  ћирилица
10/07/2019 |  15:26 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Вишковић: ФБиХ неоправдано троши новац грађана Српске

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Федерација БиХ неоправдано троши новац грађана Српске и прецизирао да је погрешном расподјелом прихода од индиректних пореза Српска у 2018. години оштећена за 33 милиона КМ, а у пет мјесеци ове године за додатних 19 милиона КМ.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је новинарима у Модричи изјавио да би представници Федерације БиХ потрчали да буде изгласана одлука о промјени коефицијената за расподјелу прихода од индиректних пореза када би знали да је смањен коефицијент за Српску.

- Када су коефицијенти у корист Српске онда нема сагласности. Направљена је велика грешка приликом креирања Закона о ПДВ-у јер је дефинисано да приликом гласања о коефицијентима за расподјелу треба да буде постигнут консензус. Ако од четири министра три гласају за, а један против, немамо одлуке. То није нормално, али то је БиХ - нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, штету трпе и локалне заједнице у Српској јер њима припада 26 одсто прихода које убире Република Српска.

- Свака општина је оштећена зато што није примјењиван стварни коефицијент - рекао је Вишковић.

Он је поновио да је Правобранилаштво Српске спремило тужбу и да ће она бити поднесена у року од неколико дана.

- Разматрамо могућност да не буде упућена судовима у ФБиХ јер знамо да ће ту бити разних спекулација и да ће можда доћи до њеног одбацивања. Зато анализирамо модел да је поднесемо судовима у Српској. Ми ћемо своја права остваривати и од тога нећемо одустати јер је то новац грађана Републике Српске - навео је Вишковић.

Начелник општине Модрича Младен Крекић рекао је да је ова локална заједница оштећена, као и друге општине у Српској.

- Недостаје нам дио средстава. Неформирање Савјета министара доноси тјескобу из које сами не можемо изаћи - рекао је Крекић.