latinica  ћирилица
10/07/2019 |  15:27 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

На подручју Новог Града постављене табле са ознаком Парк природе Уна

На подручју Новог Града постављене су табле са ознаком Парк природе Уна.

На тај начин покушава се спријечити најављено одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрвасткој.

Прије годину дана Влада Српске донијела је одлуку да се слив Уне прогласи Парком природе. Већ су предузете конкретне мјере од постављања табли до израде студије о начину управљања заштићеним простором.

- Будући да се Парк природе Уна простире на четири општине Крупа на Уни, Нови Град, Костајница и Козарска Dубица значи сада и остале општине требају на исти овај начин да обиљеже Парк природе - рекао је Зоран Мијатовић начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове.

Међу првима подршку за очување Уне, њеног биљног и животињског свијета дали су чланови еколошког удружења "Грин тим".

- Уна има преко 39 врста рибе и преко 60 врста птица које обитавају на том простору - истакао је Марио Црнковић предсједник Удружења грађана "Грин тим".

Подршку очувању Уне и њене околине дају и грађани Новог Граад. До сада су то потврдили бројним петицијама и протестима. Подржавају и идеју о Парку природе Уна.

За сада је познато да ће се под заштитом наћи 95 километара ријеке Уне кроз Републику Српску. Када студија о заштити и начину управљања тог простора буде завршена наћи ће се пред Владом Српске, која ће донијети одлуку о Парку природе Уна.