latinica  ћирилица
10/07/2019 |  15:57 | Аутор: СРНА

Позитивни помаци у пословању Жељезница Републике Српске

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић и Надзорни одбор Жељезница Републике Српске оцијенили су данас позитивним помаке овог предузећа у пребацивању планираног обима превоза и финансијског плана, који су довели до исплате стимулативног дијела мајске плате и створили претпоставку да буде исплаћена стимулација и уз јунску.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

На данашњем састанку разговарано је о свим актуелним питањима у вези са функционисањем Жељезница, а фокус је био на активностима које се спроводе у оквиру процеса реструктурисања овог предузећа и наредним корацима.

Истакнуто је да је добра сарадња управе, Надзорног одбора и Министарства саобраћаја и веза важна за спровођење плана реструктурисања до краја, како би се постигао циљ - да ово предузеће постане самоодрживо и профитабилно.

Надзорни одбор, који је предводио предсједник Младен Мићић, дао је подршку управи Жељезница у процесу реструктурисања предузећа, као и подршку понуђеном моделу управе да се запосленима плате увећају за стимулативни дио.

- Од 2017. године број запослених у Жељезницама смањен је за 700, а сви радници су збринути у складу са законом. У наредном периоду биће разматрана систематизација радних мјеста и програм збрињавања технолошког вишка. Запосленима на радним мјестима за која не буде потребе биће понуђена могућност распореда на друга радна мјеста за која имају стручну спрему или преквалификација на радна мјеста за којима постоји потреба - саопштено је из Министарства саобраћаја и веза Српске.

У саопштењу се додаје да ће радници који не буду прихватили распоред на друго радно мјесто за којим постоји потреба бити проглашени технолошким вишком и према њима ће бити испуњене законске обавезе предузећа.

Трнинић је најавио могућност улагања у ремонт пруге путем реализације пројекта реконструкције дионице Шамац-Рјечица, за који су заинтересоване европске финансијске институције.

Састанку су присуствовали и вршилац дужности генералног директора Жељезница Републике Српске Зоран Илинчић и помоћник министра саобраћаја и веза Весна Вожни.