latinica  ћирилица
10/07/2019 |  16:15 | Аутор: СРНА

Џиндић: Биће покренут стечајни поступак

Министар енергије, рударства и индустрије Федерације БиХ Нермин Џиндић најавио је данас да ће се, ако дође до захтјева за стечај у компанији Алуминиј, који је у поноћ престао са радом, вјероватно, кренути у процедуру покретања стечајног поступка.
Алуминиј Мостар (Фото: radiosarajevo.ba) -
Алуминиј Мостар (Фото: radiosarajevo.ba)

Џиндић је на конференцији за новинаре рекао да га је директор Алуминија Дражен Панџа усмено обавијестио да ће данас званично бити послат захтјев за стечај.

Џиндић не вјерује да ће ова одлука о заустављању рада и проглашењу стечаја Алуминија зауставити намјере потенцијалних инвеститора.

- Влада ће наставити разговоре са потенцијалним партнерима и тражити нове за продају Алуминија - истакао је Џиндић.

Он је указао на то да би досадашњи модел рада "Алуминија" у будућности био неодржив и да се не може даље примјењивати.

- На сваку произведену тону Алуминиј је био на губитку приближно 1.000 КМ. Овај случај захтијева темељну анализу која ће показати који модел је самоодржив. Мора се наћи такав модел - рекао је Џиндић.

Он је најавио да ће Влада ФБиХ испунити оно што је обећала, а да њени даљи кораци зависе од потеза Управе и Надзорног одбора.

Џиндић није могао да каже да ли ће се и како ситуација у вези са Алуминијем одразити на привреду ФБиХ, али је додао да је од Управе и Надзорног одбора затражена и процјена утицаја на локалну средину.

Он је поручио да нико не може опростити дугове Алуминија за утрошену електричну енергију.

Према његовим ријечима, дефинисани су наредни кораци у вези са запосленима.

- Влада ФБиХ је прошле године издвојила пет милиона КМ за увезивање радног стажа. Помоћи ћемо радницима који су остварили услове да оду у пензију да им се увеже радни стаж - рекао је Џиндић.

Мостарском гиганту, компанији Алуминиј тачно у поноћ угашена је електрична енергија, што за ово предузеће значи пропаст. Одлуком, коју је нешто прије поноћи потписао Панџа, налаже се почетак процедуре гашења производње у Алуминију.

Алуминиј је један од највећих потрошача струје у БиХ. Када ради у пуном погону користи чак четвртину електричне енергије у Федерацији БиХ. Укупни дуг ове компаније износи око 400 милиона КМ, од чега се више од пола односи на дуг за потрошену електричну енергију.

-Алуминиј запошљава 900 радника, а за ову компанију директно је везан и велики број фирми које сарађују са њима, међу којима је и Лука Плоче.

Радници су тренутно на плаћеном годишњем одмору и биће им исплаћена још једна плата, а након тога биће покренут стечајни поступак и уручени откази, кажу у синдикату радника овог предузећа.