latinica  ћирилица
10/07/2019 |  18:09 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

СО Теслић: Одборници одбили кредитно задужење општине

Скупштина општине Теслић одбила је данас, одлуком већине одборника, приједлог да се у дневни ред уврсти кредитно задужење Теслића од око 6.500.000 КМ за изградњу секундарне водоводне мреже, канализације и реконструкцију мостова.

Члан Клуба одборника СНСД-а Предраг Маркочевић рекао је да би кредитно оптерећење додатно угрозило реализацију буџета, који је, како оцјењује, пред банкротом.

Одборници су начелнику општине вратили на дораду Приједлог одлуке План капиталних инвестиција општине за период 2019-2021. године.

Замјеник начелника општине Теслић Милован Станковић оцијенио је ову одлуку неразумном и навео да ће она произвести низ негативних појава у спровођењу капиталних инвестиција, али и развоја ове локалне заједнице.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а Мишо Стојановић рекао је да наведени план мора да се допуни у складу са постојећим финансијским средствима, а одборник СДС-а Стојан Смиљанић сматра да је повлачење документа посљедица одбијања кредитног задужења.

Одборник СДП-а Мехмед Дубравац подсјетио је да су за реализацију пројекта канализације мјештани већ обезбиједили одређена средства, као и Влада Федерације БиХ, те да ће ова одлука имати негативног одјека код грађана.

Одборници су усвојили Програм додјеле подстицајних средстава у пољопривреди за текућу годину, допуњен амандманом Клуба СНСД-а према којем Скупштина именује петочлану комисију чији је задатак да утврди приједлог висине подстицаја по сваком појединачном захтјеву који ће доставити Скупштини на усвајање.

Амандманом је утврђена улога општинског Одјељења за пољопривреду које је задужено да обради поднесени захтјев и достави скупштинској Комисији у надлежност.

Начелник Одјељења за пољопривреду Теслић Борислав Тешић оцијенио је да ова одлука није прихватљива и да он као начелник не жели да преузме одговорност за нешто о чему и не одлучује.

Замјеник начелника општине Теслић Милован Станковић поручио је одборницима да начелник неће извршити реализацију овог Правилника, за који каже да је у супротности са законским одредбама о буџетским издвајањима.

Одборници су на допуну вратили Извјештај о реализацији годишњег Плана утрошка средстава по основу накнада за шуме у 2018. години, оцијенивши да није потпун, а нису прихватили извјештаје о раду за прошлу годину комуналних предузећа Рад и Комуналац.

Одборници нису усвојили приједлог дугорочног плана за измирење неизмирених обавеза пренесених из претходног периода, према којем обавезе према добављачима и корисницима општине Теслић износе 3.000.000 КМ, од чега су 1.358.746 КМ обавезе из 2017. године, а процјена је да ће од обавеза из 2018. године остати неизмирен износ од 1.641.254 КМ.

Одборници су примили к знању информацију о пословању локалног Фонда за рјешавање стамбених питања борачких категорија у 2018. години.

У документу се наводи да је од оснивања, у Фонд од 2002. до 2018. године од стране Скупштине општине уплаћено 751.000 КМ.

Из средстава овог Фонда и повратка борачким категоријама исплаћено је 2.623.110 КМ. Од тог износа у виду безкаматних кредита исплаћено је 2.514.000 КМ за 1.322 корисника, а износ од 109.000 КМ из средстава овог фонда исплаћен је као бесповратна средства за 75 корисника у периоду од 2003. до 2006 године.

Начелник општине Теслић Милан Милићевић је на самом почетку напустио сједницу Скупштине општине и најавио да више неће присуствовати на сједницама док на њима присуствује предсједник теслићког СНСД-а Драган Богданић, док "истражни органи не утврде оптужбе одборника СНСД-а да је учестовао у наводном организовавњу и плаћању, те подмићивању неких људи која би вршила премлађивања поједнинаца укључујући и сина Драгана Богданића".

Предсједник теслићког СНСД-а Драган Богданић рекао је да је изненађен поступком начелника да напусти сједницу Скупштине и негирао изнесене оптужбе на његов рачун.

На данашњем дневном реду 25. сједнице Скупштине општине разматра се 31 тачка.

Сједница је почела у 10.00 часова, а одборници су тражили бројне паузе за консултаци