latinica  ћирилица
10/07/2019 |  18:12 ⇒ 11/07/2019 | 07:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Додик Комшићу: Прво да се испита ко је хтио да убије Вучића

Предсједавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је хрватском члану Жељку Комшићу, који је данас изнио тешке оптужбе на рачун Србије и Републике Српске у вези са злочином у Сребреници, да би Комшић, прије свега, морао да изда налог да се испита ко је и како хтио да убије предсједника Србије Александра Вучића.

Додик је, у изјави за Танјуг, истакао и да Комшић, али и други, треба да цијене чињеницу да је предсједник Србије Александар Вучић био у Сребреници, гдје су, подсјећа, покушали да га убију.

- Када на то одговоре, може се разговарати о неким другим стварима - поручио је Додик и додао да је Србија далеко важнија и моћнија "прича" него што може Комшић било шта да каже о њој.

– Прије свега би морао да изда налог да се испита како су хтјели и ко је хтио да убије Вучића, када је већ био тамо, а не да на овај начин опет враћа старе теме и старе игре, не обазирући се на оно што они чине и како чине – рекао је Додик.

Додик је рекао да је Сребреница мјесто страдања, али не само Бошњака, како Комшић жели да прикаже, већ и масовног страдања Срба.

Он је истакао да свакако треба одати пошту свакој жртви, бошњачкој, хрватској, српској и свакој другој, али да покушаји да се негирају српске жртве и да се фаворизују само једне – минимизирају и само страдање Бошњака.

Додик је примјетио да је Комшић, у низу изјава говорио веома лоше о Србији.

Као примјер је навео Комшићеву реакцију, од прије неколико дана, на изјаву шефа српске дипломатије Ивице Дачића, који је упитао шта би рекли када би Србија најавила да ће водити заједничку спољну политику са Републиком Српском, као што су то учиниле Тирана и Приштина.

– Ја то исто питање постављам – шта би рекли да се ми договоримо овде да Република Српска путем дипломатског система Србије буде заступљења у свијету. Шта би онда они рекли? То је реално питање. Како је то некоме допуштено, а некоме није? Како постоје једна права за једне, а не и за друге – упитао је Додик.

Хрватском члану Предсједништва БиХ, Жељку Комшићу, сутрашња комеморација поводом 24 године од злочина у Сребреници, била је повод да оптужи Србију и Републику Српску за наводно величање геноцида у Сребреници, а власти у Србији да нису одустале од "погромашког пројекта САНУ", те да се, пошто нису кажњене за Сребреницу, како каже, "надају се да ће моћи поново да ураде исто".