latinica  ћирилица
10/07/2019 |  18:21 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Модрича: Нови погон за производњу обуће и посао за 80 радника

Погрешном расподјелом прихода од индиректних, Српска је у прошлој години оштећена за 33 милиона марака, а у пет мјесеци ове - за још 19 милиона.

За четвртину тог износа ускраћене су локалне заједнице. На то је упозорио и премијер Радован Вишковић, који је у Модричи отворио нови погон Фабрике обуће.

У њој је, уз 480 запослених, посао добило још 80 радника.

Ова извозно оријентисана фабрика седмично произведе 40.000 пари обуће, углавном горњих дијелова. Први пут производиће ортопедску обућу за партнера из Аустрије.

Производњу шире, па је у нови погон уложено два милиона марака.

- Ми смо покушавали  и након 20 година успјели да их приволимо својим квалитетом да дођу у ову нашу фабрику, и то посебно ову нову, јер смо ми због њих и направили овај објекат - каже Илија Јевтић, власник фабрике обуће "Алфа" у Модричи .

Нове машине су спремне, али је за раднике данас свечано.

- Радим годину дана посао механичара, радим на одржавању. Веома сам задовољан условима, атмосфером, колегијалношћу у фирми - прича радник Бранислав Малчић.

Радница Хаземина Захиривић такође истиче да су добри услови рада, те додаје да она ради на пословима припреме.

До краја године у фабрици ће бити још 40 нових радних мјеста.

Реални сектор има подршку Владе.

- Овим људима који желе да се баве овим послом, а који није нимало лак, Влада ће стајати на располагању као сервис, као подршка...И скупа ћемо креирати амбијент који ће омогућити да неометано раде - нагласио је премијер Српске Радован Вишковић.

Приоритет модричке општине је и изградња одбрамбеног насипа на ријеци Босни, коју ће Влада финансирати кредитом Свјетске банке.

Вишковић је истакао да је ће тај пројекат, у вриједности од седам или осам милиона марака, бити кредитиран из кредита Свјетске банке.

- Значајан пројекат, који сада управо спроводе Влада и Путеви Републике Српске, је једна раскрсница, кружни ток - навео је Младен Крекић, начелник општине Модрича.

Пројеката би било и више када би Српској стизало више новца од расподјеле ПДВ-а.

За годину и по, Српска је по том основу оштећена за више од 50 милиона марака, а локалне заједнице остале су ускраћене за 26 одсто тог новца.

- Сви смо ми оштећени помало, дакле општина Модрича за неки дио, друге веће општине за већи дио ПДВ-а, итд... Стога сам задовољан с овим што дође, али сигурно неформирање Савјета министара доноси једну тјескобу из које ми не можемо изаћи са ми - доао је Крекић.

- Ја сам сигуран да ће они подићи, не једну, већ две руке, кад тај коефицијент буде мањи, односно кад буде на штету Српске. Онда ће они одмах потрчати да се то изгласа, а кад је то у корист Репуиблике Српске, онда, ето, нема одобрења - рекао је премијер Српске.

И без тога, Влада настоји да обезбиједи новац за инфраструктурне пројекте.

У разговорима са Европском инвестиционом банком, кандидовала је наставак изградње водоводне и канализационе мреже у Модричи, за коју је, уз подршку Владе, већ обезбијеђено пет милиона марака.