latinica  ћирилица
10/07/2019 |  18:32 ⇒ 11/07/2019 | 08:14 | Аутор: РТРС

Покушаји дискредитовања полиције - 24 напада у првих шест мјесеци

Два напада на полицијске службенике у Угљевику и Требињу, напад на јавног тужиоца у Дервенти и републичког инспектора у Рудом – вијести су које су јуче и данас пуниле рубрике црне хронике.

У нападима, срећом, није било страдалих ни теже повријеђених, али стручњаци упозоравају да су напади на службена лица у Српској све учесталији, и да им се мора стати у крај.

На породичну кућу полицајца из Угљевика, Цвијетина Симића, у мјесту Забрђе, синоћ око 23 часа и 40 минута бачена је експлозивна направа.

- Експлозивна направа експлодирала је у дворишту испред породичне куће и тада је кућа оштећена. На сву срећу, нема повријеђених лица, само материјална штета. У току је вршење увиђаја од стране полицијских службеника ПУ Бијељина - саопштила је Александра Марић, портпаролка Полицијске управе Бијељина.

Полицијски службеник нападнут је и у Требињу, прво вербално, а затим и физички, и то испред зграде Основног суда. Нападач С.Б. лишен је слободе.

- Наведени напад је услиједио након што је полицијски службеник свједичио у прекршајном посптуку против наведеног лица - рекао јеДејан Арнаутовић, замјеник командира Полицијске станице Требиње.

О оба догађаја обавијештени су надлежни тужиоци и истраге су у току.

Ови напади дио су забрињавајуће статистике, која говори о расту броја напада на полицијске службенике.

У првих шест мјесеци евидентирано их је 24, што је за четири више у односу на исти период прошле године. У тим нападима, један полицајац је смртно страдао, а 23-оје је задобило лакше тјелесне повреде.

Експерти сматрају да је све то дио стратегије којом се Полиција Српске покушава дискредитовати, како од стране криминалаца, тако и неких других снага.

Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту Бањалука, каже да полиција мора показати да је способна да одговори, користећи све расположиве законске могућности.

Статистика показује да је број напада на полицијске службенике у протеклом петогодишњем периоду осцилирао, а годишњи просјек је 47 напада.

У наведеном периоду смртно је страдао један полицијски службеник, 12 их је задобило тешке, а 179 лакше тјелесне повреде.

Међутим, мета напада нису само полицајци – све чешће су то и други републички службеници. Тако је, због напада на јавног тужиоца, приведен Горан Новић из Дервенте.

- Осумњичени је у више наврата упутио озбиљне пријетње опасне по живот тужиоцу Окружног тужилаштва, а које су у директној вези са послом који обавља - појаснила је Мирна Миљановић, шеф Одјељења за односе са јавношћу МУП-а Републике Српске.

Током обављања службене дужности нападнут је и републички инспектор за заштиту од пожара у Рудом.

Из Инспектората Српске поручују да очекују брзо реаговање надлежних и кажњавање починиоца, али такође упозоравају и да ово није први случај напада на инспекторе.