latinica  ћирилица
10/07/2019 |  19:59 | Аутор: СРНА

Салвини негира да је узимао новац од инвеститора

Замјеник италијанског премијера Матео Салвини негирао је данас да је примио новац за своју странку од руских инвеститора, након што су се у медијима појавиле оптужбе да је један од његових блиских сарадника имао тајне сусрете у Москви.

- Тужио сам и раније, учинићу то поново данас, сутра и прекосутра. Никад нисам узео рубљу, евро, долар или литру вотке из Русије - нагласио је Салвини.

Интернет портал Базфид идентификовао је Салвинијевог сарадника као Ђанлуку Савоинија за којег наводи да је његов састанак одржан 18. октобра или само шест мјесеци пред европске изборе у мају, посљедњи доказ сарадње између Москве и популистичких покрета крајње деснице у Европи.

Према транскриптима, разговор је обављен у хотелу у Москви и усмјерен је на могући договор да руска нафтна компанија прода око три тоне горива италијанском енергетском гиганту Ени за годину дана и у вриједности од око 1,5 милијарди долара.

Према наводима Базфида, састанку су присуствовали Савоини и још двојица Италијана те три неидентификована Руса и разговарали су да новац од договора оде у буџет странке крајње деснице Лига.

Савоини је за италијанске медије навео да Лига никад није узела ни цента од Русије.

Опозиционе странке у Италији одмах су затражиле покретање истраге.