latinica  ћирилица
10/07/2019 |  20:32 ⇒ 21:24 | Аутор: Агенције

Улциљ: Стотине хиљада евра штете; Невријеме у Макарској, колапс у Сплиту (ВИДЕО/ФОТО)

Дан послије олујног невремена које је захватило Улцињ и залеђе у ноћи између уторка и сриједе, сумирају се размјере материјалне штете која се, према грубим процјенама, мјери стотинама хиљада евра.

Права је срећа да у овој непогоди која је трајала петнаестак минута није било повријеђених, иако је једна породица сатима остала одсјечена у монтажној кући на Ади Бојани, јер су прилазне путеве блокирала оборена стабла која је ишчупао вjетар.

Начелник Службе заштите и спасавања Општине Улцињ Саубих Мехмети казао је за барски портал Једро да су порушена стабла уништила више од 50 аутомобила у улцињском крају.

Олујни вјетар односио је кровне конструкције са угоститељских и стамбених објеката, док је плажни мобилијар на Великој плажи, дугачкој око 13 километара, у потпуности уништен.

Такође, власник Луна парка је за једну ноћ изгубио око 200.000 евра, колико вриједи опрема коју је уништило невријеме у кратком року. Само код два закупца плажа на Великој плажи у Улцињу уништено је око 1.000 лежаљки.

Закупцима улцињских плажа требаће десетак дана да Велику плажу поново оспособе и опреме новим плажним мобилијаром. Двије дрвене лежаљке и сунцобран коштају око 75 евра.

У улцињским насељима Лиман, Пињеш, Ђернама и Метеризи јак вjетар је носио цријепове са кућа, ломио дрвеће, чак и стогодишња стабла маслине. Вјетар је поломио и конструкције за билборде.

Припадници Службе заштите и спасавања у сриједу ујутро су крчили пут од Улциња ка Ади Бојани од десетина оборених стабала.

Коначна штета тек ће се утврдити наредних дана.

Јако невријеме захватило је послије подне подручје Макарске и причинило велику штету, а у Сплиту и широм Далмације забиљежен је саобраћајни колапс.

У Макарској је за само пет минута пало 15 литара кише по метру квадратном, што је изазвало хаос у саобраћају.

По цијелом граду вода се изливала из шахтова, а поплављени су и многи подруми и пословни простори, јавили су хрватски медији.

Невријеме је проузроковало велику штету у Малостонском заливу. Девастирана су узгајалишта острига и дагњи, а штета ће тек бити утврђена. На неким узгајалиштима она је стоодстотна јер је изгубљена и скупа опрема.

Сплит је послије подне доживио потпуни саобраћајни колапс, а километарска колона протезала се од Трогира до Макарске.

Каснио је јавни градски превоз, али је најгоре било на потезу од Омиша до Сплита, на такозваној Јадранској магистрали.

Хаос у саобраћају створио се и око Дубровника, Задра и Шибеника.