latinica  ћирилица
10/07/2019 |  22:39 ⇒ 11/07/2019 | 12:27 | Аутор: СРНА

Мокра Гора: Почео фестивал класичне музике (ФОТО)

Седми фестивал класичне музике, који се ове године одржава под називом "Кустендорф класик", почео је вечерас на Мећавнику на Мокрој Гори, а за Златну, Сребрну и Бронзану матрјошку надметаће се млади умјетници из Србије, Републике Српске, Русије и Бјелорусије.

Фестивал је отворио оснивач и умјетнички директор ове манифестације Емир Кустурица, а на отварању се обратио и члан Управног одбора Компаније "Гаспромњефт" Александар Дибаљ.

Замјеник директора руске Федералне агенције "Россатрудничество" Александар Васиљевич Фомин додијелио је Кустуруци највишу награду за пријатељство и сарадњу.

Фомин је захвалио Кустурици за допринос који даје развоју културних односа Русије и Србије.

- Ваше стваралаштво је веома цијењено у Русији, као и умјетност по којој сте препознатљиви. Током свих деценија развијамо народну дипломатију, али ви сте свијетао примјер народне дипломатије - рекао је Фомин, обраћајући се Кустурици.

Кустурица је захвалио "Гаспромњефту" што помаже да се одржи ова традиција на Мећавнику.

- У тешким временима када се култура потискује, ми на Мећавнику одржавамо три фестивала. Српско народно биће може да се уобличи кроз обрасце - Светосавље, Косовски завјет, велике сеобе, миграције Истока и Запада и Сјевера и Југа, традицију Доситеја Обрадовића и Вука Караџића, традицију секуларне државе, ширине погледа на свијет, и културу коју су ставили на маргину - навео је Кустурица.

Он је истакао да се на Мећавнику одржава "културни азил", који служи као отпор култури на маргини, захваљујући коме српски народ може да преживи.

Дибаљ је подсјетио да је Кустурица прошле године рекао да је музика универзални језик који разумију сви људи.

- Сматра се да је стваралаштво врхунаска манифестација интелигенције човјека. Музика је врхунска манифестација стваралаштва, а нас су овдје окупили млади таленти који ће показати шта знају и видјети мајсторе своје умјетности - нагласио је Дибаљ.

Он је додао да је најбитније што је вечерашњи концерт посвећен рођендану великог научника Николе Тесле.

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић рекао је да је Кустурица "направио свој и наш град на брду" и да тај град "сија овде, али и у Србији".

- Oн сија својим сјајем, али и сјајем и надахнућем који у њега доносе млади умјетници са свих страна - додао је Вукосављевић.

На свечаном отварању у улози меланхоличног јунака симфоније "Харолд у Италији" Хектора Берлиоза, наступио је виолиста Јуриј Башмет, уз Симфонијски оркестар "Кустендорф" и под диригентском палицом маестра Србољуба Динића.

Прије церемоније свечаног отварања фестивала, приказан је студентски филм "Пулс" у којем глуме Милош Биковић и Весна Тривалић.

Фестивал класичне музике "Кустендорф класик" заједнички је пројекат Кустурице и компаније "Гаспромњефт", а ове године у такмичарском дијелу фестивала учествоваће 50 младих музичара.

Фото: СРНА

Током тродневног фестивала, млади музичари такмичиће се у извођењу дјела класичне музике у двије старосне категорије, од 13 до 17 и од 18 до 25 година. Такмичари ће се надметати за главну награду фестивала Златну матрјошку.

Најбоље ће изабрати жири у чијем саставу су: Јекатерина Дулова, предсједник жирија и ректор државне Музичке академије из Белорусије, те чланови Ања Ђорђевић, композитор, као и Александар Маџар, пијаниста.

У оквиру фестивала, који ће трајати до петка, 12. јула, биће одржане и мастер радионице за младе таленте, које ће држати познати музичари.

У оквиру пратећег програма у јутарњим часовима биће приказани филмови: "Тема", редитеља Глеба Панфилова, и филм "Добродошли, или без преступа", редитеља Елема Климова.