latinica  ћирилица
11/07/2019 |  07:59 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за убиство војника ЈНА у Сарајеву

У Суду БиХ данас ће бити настављено саслушање свједока "Ф" Тужилаштва БиХ у предмету који се води против команданта Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгана Викића и још тројице оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Сенаид Чавчић промијенио је име у Младен Човчић.

Оптуженима је стављено на терет да су били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим још трага.

На рочишту одржаном 4. јула, свједок "ф" је рекао да је са платоа Дома полиције видио да су војници ЈНА са бијелим јастучницама на глави изашли из подрума Дома и прошли кроз шпалир специјалаца према улазу у парк.

- Поредали су их испод подзида и стријељали као животиње. То нисам могао да гледам, окренуо сам главу на другу страну и чуо рафалну паљбу. Не знам ко је пуцао, нисам чуо ни команду, а када је завршено погледао сам и видио ужас. То је био масакр - испричао је свједок.

Овај бивши припадник јединице Јуке Празине, изјавио је да су у приближно истом периоду, у јединицу приступили оптужени Нермин Узуновић звани Шок и Сенаид Чавчић /Младен Човчић/ звани Рогатица.

Свједок је рекао да је након стрељања војника Јука причао да је наредио Шоку, Рогатици и још једном момку са Илиџе да одвезу убијене испод тунела на Дариви и баце у Миљацку. Он је додао да су сутра ишли по тијела која су морали премјестити на другу локацију.