latinica  ћирилица
11/07/2019 |  12:03 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Самит потврдио да је Српска за сарадњу у региону

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да је самит Процеса сарадње југоисточне Европе /СЕЕЦП/ на Јахорини потврдио да је Република Српска опредијељена за мир, сарадњу и изградњу добрих односа са свима у региону, што је значајно.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- Значајно је што смо јасне поруке послали и о питању Космета, будућности и наших националних интереса. Што се саме афирмације Републике Српске тиче, сматрам да овај скуп није за то био потребан јер је Српска афирмисана борбом српског народа за њено стварање, одржање и Дејтонским споразумом - изјавио је Срни Анђелковић.

Он је напоменуо да је добро што је самит одржан на територији Републике Српске јер тако Срби показују српемност на сарадњу и помирење у региону, и то на рационалним основама и бази реципроцитета.

Анђелковић је нагласио да су Срби и прије посљедњег рата свима предлагали суживот и окретање економији, те да су и данас на тим позицијама.

- С друге стране, питање је да ли су то разни западни фактори хтели да виде, али мислим да уопште немамо потребу да иком ишта доказујемо јер најбоље знамо да смо увек били опредељени за мир и сарадњу - рекао је Анђелковић.

Он је оцијенио да је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик професионално обавио улогу домаћина самита, али и успјешно бранио српски национални интерес.

- Додик је професионално обавио улогу домаћина, при томе је увек био на позицији одбране националних интереса. Није био снисходљив, нити охол, већ је, таман онолико колико је потребно, штитио интересе Српске - сматра Анђелковић.

На Јахорини је у уторак, 9. јула, одржана пленарна сесија самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи /СЕЕЦП/, којом се завршава једногодишње предсједавање БиХ овој регионалној иницијативи.

На самиту су учествовали предсједник Владе Србије Ана Брнабић, предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, Албаније Иљир Мета, Сјеверне Македоније Стево Пендаровски, Словеније Борут Пахор и Црне Горе Мило Ђукановић, те премијер Бугарске Бојко Борисов.