latinica  ћирилица
11/07/2019 |  12:17 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Приједор: За шест мјесеци евидентиран 491 мигрант

На подручју приједорске Полицијске управе је током шест мјесеци ове године укупно евидентиран и контролисан 491 мигрант, а највећи број миграната је забиљежен на подручју општине Козарска Дубица и града Приједора, речено је на данашњој редовној конференцији за новинаре ове управе.
ПУ Приједор - Фото: РТРС
ПУ ПриједорФото: РТРС

Начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић истакао је да је у овом периоду одржано задовољавајуће стање безбједности, упркос убиству полицајца у Љубији 21. априла, које је битно узнемирило јавност.

Вујановић је стање јавног реда оцијенио као стабилно, а будући да је сезона годишњих одмора, апеловао је на грађане да током одсуства посвете додатну пажњу на заштиту своје имовине, која је изложена и погодна за извршење кривичних дјела.

Он је навео да је евидентирано пет случајева који се доводе у везу са инцидентима мотивисаним мржњом и предрасудама и сви су расвијетљени, односно извршиоци су идентификовани, те утврђено да су неки од њих били мотивисани предрасудама, као и да је међу њима било и душевно обољелих.

Вујановић је нагласио да је заједно са локалном заједницом, а у складу са Планом превенције, послата јасна порука чији је циљ остваривање генералне и специјалне превенције према извршиоцима наведених инцидената.

Он је рекао да су у првој половини ове године на подручју дјеловања Полицијске управе Приједор евидентирана 503 кривична дјела, што је за 6,6 одсто више у односу на упоредни период 2018. године, а укупна расвијетљеност износи 84,5 одсто.

Вујановић је истакао да је у овом шестомјесечном периоду евидентирано 40 кривичних дјела из области привредног криминалитета, а материјална штета причињена овим кривичним дјелима, као и стечена противправна имовинска корист, износе више од 2.000.000 КМ.

- Континуитет добрих резултата рада у области откривања кривичних дјела злоупотребе дроге је настављен, те је повећан број откривених случајева и само у јуну је приликом предузимања активности на спречавању ове врсте злоупотребе у Приједору код једног лица пронађено више од килограма марихуане - истакао је Вујановић.

Начелник Сектора полиције Марио Милашин навео је да је у извјештајном периоду из области јавног реда и мира евидентирано укупно 176 нарушавања јавног реда и мира, односно 225 прекршаја, а сви јавни скупови који су одржани на подручју ове управе протекли су без инцидената.

Милашин је рекао да су у области безбједности саобраћаја током протеклих шест мјесеци евидентиране укупно 402 саобраћајне незгоде, од чега шест са смртно страдалим лицима - два возача, један сувозач, један мотоциклиста, један пјешак и једно лице које се возило на трактору.

- Из саобраћаја су искључена 1.382 возача, од којих 1.089 или шест возача дневно због вожње под утицајем алкохола, због управљања прије стицања права 234 - рекао је Милашин и додао да је због управљања возилом под дејством опијата искључено шест возача, као и 52 возача из осталих разлога.

Он је навео да је из саобраћаја искључено 466 возила, од чега због техничке неисправности 187, због истека регистрације 226, те због осталих разлога 53 возила.

Полицијска управа Приједор апеловала је да возачи поштују законске одредбе, претходно провјере исправност возила, односно да посједују потребну опрему и на тај начин заштите себе и друге учеснике у саобраћају.