latinica  ћирилица
11/07/2019 |  12:35 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Дукић: Побољшати примјену инклузије

Главни разлог због којег се приступило измјенама и допунама Закона о основном образовању и васпитању у Републици Српској јесте то што је био споран његов дио који се односи на давање сагласности за ангажовање асистента у основним школама за рад са дјецом са потешкоћама у развоју уколико су обезбијеђена материјална средства.

Начелница Одјељења за основно васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске Гордана Дукић рекла је да је Уставни суд Српске оспорио члан који се односи на потребу давања ове сагласности за ангажовање ових асистената уколико су обезбијеђена материјална средства.

Она је навела да се након тога приступило брисању оспорене норме, јер изазива правну несигурност код ученика којима је потребна таква подршка.

- Школа је доступна свакоме под једнаким условима, а основно образовање и васпитање је бесплатно и обавезно - рекла је Дукићева новинарима у Бањалуци прије јавне расправе о овом нацрту закона.

Она је навела да је циљ побољшати примјену инклузије и ефикасност васпитно-образовног процеса, односно рефлексивну праксу.

- Уочили смо и да имамо 34 основне централне школе са мањим бројем одјељења од 14, колико је законом предвиђено да би школа задржала статус, због чега смо олабавили норму, а све те школе ће бити разматране - додала је Дукићева.

Према њеним ријечима, у закону су прецизирани и услови оснивања приватне школе.

Она је подсјетила да је законом предвиђено и да, како би дјеца била безбједнија, прослава мале матуре буде организована у просторијама школе или у културним и спортским установама у локалним заједницама, а не у угоститљским објектима као до сада.

Директорка Основне школе "Бранко Радичевић" у Бањалуци Дарија Мићић рекла је да је за ову образовну установу, која ће у идућој школској години имати 1.800 ученика у 71 одјељењу, најважнији дио измјена закона који се односи на инклузију.

Мићићева је навела да ова школа има 12 асистената који раде са дјецом са потешкоћама у развоју и веома је битно да и даље буду ту да би дјеца равноправно учествовала у процесу основног образовања.

Јавне расправе, у којима учествују директори, педагози и секретари, у наредном периоду биће одржане и у Дервенти, Источном Новом Сарајеву, Требињу, Зворнику и Бијељини.