latinica  ћирилица
11/07/2019 |  14:08 | Аутор: СРНА

Завршена комеморација у Поточарима

У Поточарима, код Сребренице, данас је завршена комеморација посвећена обиљежавању 24 године од страдања Бошњака.
Сребреница (Фото:Х.М/Кlix.ба) -
Сребреница (Фото:Х.М/Кlix.ба)

Након обраћања званичника, одавања поште страдалим и полагања цвијећа у Меморијалном центру, услиједио је вјерски обред и укоп дијелова посмртних остатака 33 идентификована Бошњака.

Ове године било је много мање страних делегација и званичника на комеморацији него претходних година, посебно са Запада и углавном су били нижерангирани чланови дипломатског кора у БиХ.

Комеморацији су, између осталих, присуствовали високи представник у БиХ Валентин Инцко, специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, предсједник Хашког механизма Кармел Ађијус, амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон, амбасадор Турске Халдун Коч и предсједник Собрања Сјеверне Македоније Талат Џафери.

Присуствовали и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, делегације Турске и арапских земаља, представници међународних организација у БиХ и званичници из Федерације БиХ. Цвијеће је положио и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко изјавио је новинарима да је дошао у Поточаре да ода почаст жртвама и јер је најстарије људско право достојанствена сахрана.

Вигемарк је рекао да је потребно наставити тражење несталих, што финансира и ЕУ, те да на том питању треба и даље радити и створити услове да сви нестали буду ексхумирани и достојно сахрањени.

Осим екипа три телевизијске куће које су уживо преносиле комеморацију, остали новинари нису имали приступ у комеморативну халу у којој су се обраћали званичници.

Данашњи скуп у Поточарима протекао је мирно, а обезбјеђују га Полиција Републике Српске са другим безбједносним агенцијама у БиХ.

За разлику од синоћ, када су у Меморијални центар стигли учесници разних маршева и похода са ратним заставама такозване Армије БиХ, те Ирана, Албаније и САД, данас је тај декор изостао и биле су примјетне само понека ратна и једна албанска застава.

Режим саобраћаја на путевима који воде према Сребреници данас је измијењен и на појединим раскрсницама било је краћих застоја, али се очекује да ће до 17.00 часова саобраћај бити нормализован.

У Сребреници су данас и сутра нерадни дани због данашњег обиљежавања 24 године од бошњачког страдања и сутрашњег парастоса за погинуле и убијене Србе на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице, којима је на јучерашњој комеморативној сједници Скупштине ове општине одата почаст.