latinica  ћирилица
11/07/2019 |  14:21 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Пашалић: Већа подршка општинама и дрвопрерађивачима

Влада Републике Српске усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о шумама чије су главне новине да ће општине моћи да за више намјена троше новац, који прикупљају на основу сјече шуме и додатни механизми заштите домаћих дрвопрерађивача обезбјеђивањем довољних количина сировине, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић.

Он је навео да је један број мањих општина које готово да живе од накнаде од сјече шума имао проблем јер је ранијим законом било прописано да средства које "Шуме Републике Српске" одвајају локалним заједницама могу користити искључиво за инфраструктуру и развој руралних подручја.

- Сада омогућавамо да се та средства троше и за друге потребе, осим за исплату плата, накнада и друге административне трошкове - рекао је Пашалић на конференцији за новинаре након данашње сједнице Владе Српске.

Према његовим ријечима, дешавало се да те општине имају новац на располагању, али, због законске баријере, нису могле да га троше за друге намјене које значе живот локалне заједнице.

Пашалић је истакао да је законским измјенама предвиђено и да буде онемогућена препродаја трупаца како би била обезбијеђена довољна количина сировине за домаће произвођаче.

- Раније је у закону била могућност да привредни субјект купи трупце од `Шума`, а онда изда своју отпремницу и препрода те трупце неком другом правном субјекту, што отвара простор за злоупотребу. Сада је дефинисано да само отпремница `Шума` може да прати трупце и више нема препродаје - појаснио је Пашалић.

Он је додао да су измијењени и услови за регистровање извођача радова, односно оних који обављају сјечу шуме.

- Шумска газдинства дјелимично имају своју механизацију, али, углавном, користе услуге других правних лица која врше сјечу шуме. Сада смо кориговали услове и извођачи, осим привредних друштава, могу бити и самостални предузетници, али то подразумијева и пуну контролу од министарства у погледу лиценцирања људи који врше те радове - каже Пашалић.

Према његовим ријечима, дефинисан је и начин ефикаснијег кориштења шумске био-масе.

- Приликом сјече стабала уклањање бочних прираста је вршено на мјесту сјече тако да је био-маса остајала на том локалитету и било је тешко да буде транспортована. Због тога што све веће потребе за био-масом имају топлане и фирме које производе пелет или брикет, сада смо предвидјели да трупац буде извучен на пут или приступачно мјесто гдје се врши уклањање бочних прираста. Измјеном Правилника о цјеновнику смо дефинисали и цијену те био-масе - појаснио је Пашалић.

Говорећи о иницијативи за забрану извоза трупаца, он је истакао да су формирали комисију која се бави тим питањем и да је контактирао Министарство за спољну трговину и економске односе у Савјету министара, те да су сви сагласни да је то неопходно.

- Влада Српске је и раније доносила и спроводила ту одлуку, али, због тога што није постојала на територији Федерације БиХ, нисмо постигли жељени ефекат. Само координисаном активношћу оба ентитета, Брчко дистрикта и надлежног министарства на нивоу БиХ можемо ријешити тај проблем - рекао је Пашалић.

Он је прецизирао да траже начин како да забрану ускладе са трговинским споразумима и не наруше протоколе који су потписани, а истовремено заштите домаће дрвопрерађиваче.

- Значајан дио сировине одлази изван БиХ, а наши дрвопрерђивачи имају пословне уговоре, углавном извозе своје производе и тај сектор је у успону из године у годину. Једини начин да им помогнемо јесте да спријечимо извоз трупаца и да им остане на располагању сва сировина - рекао је Пашалић.

Говорећи о спречавању крађе шуме, Пашалић је истакао да подржавају активности Министарства унутрашњих послова усмјерене у том правцу и позвао све који имају такве информације да то пријаве.

- Има проблема, ситуација је забрињавајућа, али постоји опредјељење новог руководства `Шума` и Владе да ти проблеми буду рјешавани. Акције су ненајављене и само два човјека знају када се и на којем терену спроводе - изјавио је Пашалић.

Он је прецизирао да су до сада реализоване четири акције у којима је одузето 400 метара кубних дрвних сортимената.

- Наставићемо са тим акцијама. Имали смо ситуацију да камион буде регистрован на пуницу неког радника шумског газдинства и тај радник је одмах смијењен. Одлучни смо да се са тим стварима ухватимо у коштац - поручио је Пашалић.