latinica  ћирилица
11/07/2019 |  14:48 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Споразум са Јужном Америком није реалан јер угрожава цијелу Европу

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић оцијенио је данас да потписивање споразума о слободној трговини између ЕУ и блока земаља Јужне Америке није реално јер то представља потенцијални проблем и опасност, не за пољопривредну производњу у Српској и БиХ, него Европе у цјелини.
Бањалука - Борис Пашалић - Фото: СРНА
Бањалука - Борис ПашалићФото: СРНА

Он је истакао да је то још у фази иницијативе и да је потребно да све земље ЕУ ратификују тај споразум да би био потписан.

Пашалић је подсјетио да су земље Јужне Америка, прије свега, Бразил и Аргентина давно упутиле иницијативу, те да се Европска комисија од тада бави тим питањем и сада постоји став да је потребно потписати тај споразум.

- Он може да угрози европску пољопривреду и много више од нас су забринуте европске земље, а посебно велике пољопривредне земље као што су Француска или Њемачка јер се може очекивати велике количине квалитетних производа по нижој цијени из Јужне Америке. Али, за сада то није нешто што се може брзо десити - рекао је Пашалић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је за очекивати да Француска не подржи тај споразум јер би тиме била угрожена њихова производња.

- Сматрамо да потписивање тог споразума није реално због реакције Француске и Њемачке - нагласио је Пашалић.

Говорећи о мјерама које домаће власти предузимају за заштиту домаће производње, Пашалић је подсјетио да је за спољнотрговинско пословање надлежно Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара, али да се Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и те како бави тиме.

- Имамо закон који може да ограничи увоз неких производа када он угрожава наше произвођаче. Ти маханизми нажалост нису никада искориштени. Морамо показати више одлучности када је потребно заштити наше произвођаче и да прво гледамо њихове интересе, а тек одна реакцију Европске комисије или неких чланица ЦЕФТА - рекао је Пашалић.

Он је додао да постоји законско упориште да, на примјер, буду уведене додатне таксе на увоз пшенице уз вријеме када код нас траје њена жетва.