latinica  ћирилица
11/07/2019 |  15:27 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Потврђена упозорења да су опасни људи међу мигрантима

Посљедња акција сарајевске полиције показала је да су била утемељена упозорења из Републике Српске да међу мигантима који улазе у БиХ има велики број лица која могу представљати безбједносну пријетњу и да од њих пријети реална опасност, сматра декан Факултета за безбједност у Бањалуци Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Та наша упозорења била су заснована на сазнањима да су нека од тих лица учествовала у борбеним активностима и терористичким акцијама у редовима "Исламске државе" - рекао је Жупљанин Срни.

Он је подсјетио да су представници власти на нивоу БиХ, који има највише надлежности за мигранте и мигрантску кризу, забијали главу у пијесак и говорили да је ситуација под контролом и да нема разлога за велику бригу.

- Видимо да је све то била неистина, односно да је број миграната из дана у дан, из мјесеца у мјесец, повећаван и да ће се сасвим сигурно у току године још повећавати. Коначно су власти у Сарајеву јавно признале да међу мигрантима који улазе у БиХ има веома проблематичних лица, па су се у посљедњој акцији издвојила три мигранта која су безбједносно интересантна за надлежне службе - упозорио је Жупљанин.

Он је оцијенио да је међу мигрантима много већи број безбједносно интересантних лица која могу бити потенцијална опасност за БиХ и позвао надлежне органе да предузму мјере како грађани не би дошли у опасност и заједно са својом имовином били изложени нападима миграната који долазе из криминалног миљеа и области у којима су дјеловали као терористи.

- За очекивати је да ће бити откривен већи број таквих лица која су интересантна са аспекта безбједности и да ће надлежне власти према њима предузети мјере прописане законом. Власти коначно морају то да схвате и да почну да предузимају мјере из своје надлежности - рекао је Жупљанин, подсјетивши да су мигранти незаконито ушли у БиХ и да су тиме њихов боравак и активности незаконити.

У акцији припадника Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево пронађена су 132 мигранта, од којих је највећи број пребачен у прихватне центре Ушивак код Хаџића и Делијаш код Трнова, а три лица, која представљају безбједносну пријетињу, у Имиграциони центар у Источном Сарајеву.