latinica  ћирилица
11/07/2019 |  17:07 ⇒ 17:07 | Аутор: Б92

Из АБА лиге тврде: Имаћемо сигурно мјесто у Евролиги

Челници кошаркашке АБА лиге навели су да ће шампион тог такмичења сигурно имати представника у Евролиги у наредне двије сезоне.
Трофеј АБА Суперкупа (Фото: Игокеа/Ненад Вуруна) -
Трофеј АБА Суперкупа (Фото: Игокеа/Ненад Вуруна)

Из АБА лиге су ово изјавили упркос промјени начина квалификовања, коју су челници Евролиге данас објавили након састанка акционара.

- У наредне двије године шампион АБА лиге ће имати сигурно мјесто Евролиги. Евролига је увела низ новина и између осталог промијенила систем расподјеле мјеста, по коме више не постоји директан пласман из домаћих лига. Ипак, и у новом систему, АБА лига је добила чврсте гаранције да ће и кроз систем расподјеле три вајлд карте имати сигурно мјесто у Евролиги - изјавио је потпредсједник АБА лиге Домагој Чавловић послије састанка Евролиге у Минхену.

- На нама је сада задатак да заједничким радом АБА лигу подигнемо на још виши ниво, оправдамо повјерење и изборимо се за још бољи статус наших клубова - додао је Чавловић.

Евролига је промијенила систем квалификовања за то такмичење од сезоне 2020/21. и по томе шампион АБА и најбоље пласирани тимови из Шпаније, Њемачке и ВТБ лиге више неће остварити резултатима у својим такмичењима пласман.

Евролигу ће од сезоне 2020/21. и даље чинити 18 клубова. Међу њима ће бити 11 носилаца А лиценци, Бајерн Минхен и Асвел, финалисти Еврокупа, као и три тима који ће добити посебне позивнице.