latinica  ћирилица
11/07/2019 |  17:46 ⇒ 12/07/2019 | 07:34 | Аутор: РТРС

Влада Републике Српске раскинула уговор са Батагоном

Влада Републике Српске ставила је данас ван снаге Меморандум и закључке, раније потписане са компанијом Батагон, потврђено је за РТРС у Влади Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из Владе је за РТРС потврђено да се уговор раскида, јер Батагон није у предвиђеном року испоштовао обавезе.

Влада Српске негативно је одговорила, након што је швајцарска компанија Батагон од Владе, упркос раније договореном смјеру дјеловања, затражила да купи потраживања само једне институције Српске од Фабрике глинице Бирач, а у каснијим периодима парцијално откупљује и остала потраживања.

У одговору Владе Српске на овакве захтјеве потенцијалних партнера јасно се наводи да оваквим условима нису задовољни и да се понуда у виду парцијалног плаћања одбија.

- Према раније потписаном Меморандуму и закључцима Владе Српске, Батагон може да плати потраживања у цјелости, а уколико се то не прихвати и уколико из ове компаније остану при ставу да желе парцијално плаћање, наредни корак морао би бити раскид уговора - саопштено је раније из Владе Српске.

У одговору Владе, такође, стоји да у понуди коју је Батагон овој институцији ставио на разматрање, Меморандуму, као и свим закључцима Владе Српске, недвосмислено дефинисано да је на откуп стављен пун износ потраживања, те да свака друга понуда доводи у питање реализацију откупа потраживања.

- Поменућемо још једном и да су Вам у моменту Ваше понуде биле познате све правне околности у вези са судским поступцима који су се водили у вези са предметним. Како сте и само навели у Вашем акту да је Batagon Internationa AG чврсто опредијељен да успјешно реализује предмет потраживања, она су могућа у оквиру поменутих докумената – Меморандума о разумијевању закључен између Владе Српске и друштва Batagon International AG и закључака Владе Српске - наведено је у одговору Владе.

Швајцарска компанија Батагон од Владе Српске у протеклом периоду је откупила 43 милиона КМ потраживања Српске од фабрике Бирач у стечају.