latinica  ћирилица
11/07/2019 |  18:12 ⇒ 18:12 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Чувати јединство помјесних цркава

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије и амбасадор Русије у Црној Гори Сергеј Н. Грицај данас су током разговора на Цетињу размотрили ситуацију у православном свијету, а изражено је мишљење да је у садашњем сложеном времену потребно више него икада раније чувати јединство свих помјесних православних цркава.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит црногорско-приморски АмфилохијеФото: СРНА

Саговорници су посебно размотрили тему текућег стања односа двије сестринске цркве - Руске православне цркве и Српске православне цркве и истакли да су кроз историју за њих били карактеристични јединство, сарадња, љубав и узајамно разумијевање, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

При томе, без рукоположења митрополита црногорских од Синода Руске Цркве у току 19. вијека Митрополија не би могла постојати, а преко ње ни независна Црна Гора, истиче се у саопштењу.

Амбасадор Грицај је током опроштајне посјете искористио прилику да митрополиту Амфилохију честита велики јубилеј - 800 година аутокефалности Српске православне цркве, као и 800 година њених епархија у Црној Гори, пожелио му добро здравље и много година архијерејског служења на добробит народа Црне Горе, навели су из Митрополије.