latinica  ћирилица
11/07/2019 |  18:50 ⇒ 19:07 | Аутор: БЕТА

Број људи погинулих у невремену у Грчкој порастао на седам

Број људи погинулих у великом олујном невремену с градом које је прошле ноћи захватило грчко полуострво Халкидики, порастао је на седам, пошто је у мору нађено и тијело једног несталог грчког рибара, саопштила је данас обалска стража.

Посада војног хеликоптера пронашла је искусног од 62 године старог рибара мртвог у мору 6,8 наутичких миља (12,5 километара) далеко од обале. Он је чамцем испловио мало прије но што је почела олуја и од тада се водио као нестао. Индентификовали су га рођаци.

Јака олуја у сриједу увече ломила је дрвеће и бандере, превртала возила и бацала лежаљке с плажа на дрвеће, остављајући гомиле крша на обали и путевима.

На Халкидики је проглашено ванредно стање.

Представник владе Стељос Пецас је изјавио да је од 120 повријеђених који су доведени у болнице, на лијечењу остале само 23 особе, укључујући жену чије је стање критично.

Шест од седам погинулих били су страни туристи: по двоје из Русије, Чешке и Румуније.

Од њих је двоје погинуло када је олуја испревртала и здробила њихов комби за камповање, док су један 8-годишњи дјечак и његова мајка погинули када се срушио кров таверне. Преостале двије жртве су погинуле од пада дрвећа.

Надлежни настоје да упоставе снабдијевање струјом које данас нема на 80 одсто погођеног подручја.

Ватрогасна служба је саопштила да је примила више од 1.200 позива за помоћ широм сјеверне Грчке, укључујући 600 на Халкидики.

Град је уништио усјеве и поразбијао аутомобиле у Родопима, покрајини Македонији, Евросу, Фтиотиди и Тесалији, а током олује стубови електро-мреже су се запалили од удара громова на југу Грчке, у Коринтији.

Бујице су ка мору повукле многа возила. Дрвеће у грчком приобаљу је ишчупано из коријена и изломљено, а у мору су столице и столови са обале.

Новоизабрани грчки премијер Киријакос Мицотакис именовао је министра јавног реда Михалиса Хрисохоидиса да предводи акцију спасавања и санације невременом захваћеног подручја, док је војска послана да помаже екипама које рашчишћавају крш и поправљају инфраструктуру.

Јака олуја је погодила и сусједну југоисточну област Сјеверне Македоније, обарајући дрвеће, кровове и бандере, има оштећења сточарских фарми и воћњака и блокираних путева.

У Сјеверној Македонији нема пријављених повреда. Национални центар за управљање кризама је саопштио да је највише погођено подручје јужне Преспе, у близини грчке границе.