latinica  ћирилица
11/07/2019 |  21:56 ⇒ 22:35 | Аутор: Б92

Ускоро филм о ривалству Тесле, Едисона и Вестингхауса (ВИДЕО)

Филм "Тhe Current War" (чији се наслов може превести као "Рат струја") говори о "рату" Томаса Едисона, кога игра Бенедикт Камбербач, и Џорџа Вестингхауса, у тумачењу Мајкла Шенона, у коме ће побједник бити онај чији ће систем електирчне струје покретати савремени свијет.
Филм о Тесли - Фото: Screenshot/YouTube
Филм о ТеслиФото: Screenshot/YouTube

Трећи "играч" у цијелој причи је Никола Тесла, чији лик је повјерен енглеском глумцу Николасу Хоулту.

Овај филм је премијерно приказан још у јесен 2017. године на филмском фестивалу у Торонту, али се због афере и оптужби против Харвија Вајнстина чија је компанија продуцирала овај филм, "Рат струја" нашао "на леду", што је трајало двије године.

Вајнстина је, иначе, познат и као човјек који је волио да утиче на монтажу филмова које је продуцирала његова компанија, због чега верзијом филма која је 2017. приказана у Торонту није био задовољан ни редитељ Алфонсо Гомез-Рехон. Чак је изјавио да се због тога "осјећао као идиот".

Почетком ове године, међутим, у помоћ је стигла компанија 101 Студиос, која је за три милиона долара откупила све права на филм.

За чињницу да филм није имао скоро никакав публицитет и да је мало ко чуо за њега, највјероватније су одговорне прилично слабе оцјене које је добио на ТИФФ-у.

Али сада је Гомез-Рехон добио нову шансу, па је "траку" вратио на сто за монтажу. Редитељ је филму додао пет сцена, истовремено скративши првобитну дужину за 10 минута.

А пошто филм више нема никаве везе са Вајнстином, тиму се прикључио нови, добро познати, играч - Мартин Скорсезе, под чијим патронатом је Гомез-Рехон комплетирао нову верзију филма.

"Рат струја  крајем јула стиже у британске биоскопе, на јесен у америчке, а очекивати је да ће се негдје између двије премијере појавити и пред овдашњом публиком.